Ortak Koordinasyon Merkezi'nden Ukrayna tahılı açıklaması

İstanbul’da kurulan Ortak Koordinasyon Merkezi, 'Ukrayna tahılı düşük gelirli ülkelere değil yüksek gelirli ülkelere gidiyor. açıklaması yaptı. Merkez, seferlerin sadece yüzde 28’inin geliri düşük ülkelere, yüzde 44’ünün de geliri yüksek ülkelere gönderildiğini açıkladı.

Tahıl koridoru anlaşması kapsamında İstanbul’da kurulan Ortak Koordinasyon Merkezi, Ukrayna tahılının gönderildiği ülkelere yönelik açıklama yaptı.

Merkez, seferlerin sadece yüzde 28’inin geliri düşük ülkelere, yüzde 44’ünün de geliri yüksek ülkelere gönderildiğini belirtti.

Düşük ve ortalamanın altında gelire sahip ülkelere gönderilen tahılın oranı da açıklandı. Mısır'a yüzde 10 oranında, İran ve Hindistan'a yüzde 5, Sudan ve Kenya'ya yüzde 2 ve Cibuti, Lübnan, Somali ve Yemen'e yüzde 1 oranında tahılın gönderildiği belirtildi.


DÜŞÜK GELİRLİ ÜLKELERE
GİDEN GEMİ ORANI: %28

1.Mısır: %10
2. İran: %5
3. Hindistan: %5
4. Sudan: %2
5. Kenya: %2
6. Cibuti: %1
7. Lübnan: %1
8. Somali: %1
9. Yemen: %1



Gemilerin yüzde 27’sinin geliri ortalamanın üstünde olan ülkelere gittiği belirtildi. Bu gemilerin oranı ise, Türkiye'ye yüzde 19, Çin'e yüzde 8 ve Bulgaristan'a yüzde 1'den az olduğu kaydedildi.


ORTALAMA GELİRLİ
ÜLKELERE GİDEN
GEMİ ORANI: %27

1. Türkiye: %19
2. Çin: %8
3. Bulgaristan: %1'den az



Yüzde 44’ünün de geliri yüksek ülkelere gitti tespiti yapıldı. İspanya'nın yüzde 13, Hollanda'nın yüzde 8, İtalya'nın yüzde 7, Güney Kore'nin yüzde 5, Romanya'nın yüzde 4, Almanya'nın yüzde 2, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İsrail'in ise yüzde 1 orana sahip olduğu ifade edildi.


YÜKSEK GELİRLİ
ÜLKELERE GİDEN
GEMİ SAYISI: %44

1. İspanya: %13
2. Hollanda: %8
3. İtalya: %7
4. Güney Kore: %5
5. Romanya: %4
6. Almanya: %2
7. Fransa: %1
8. Yunanistan: %1
9. İrlanda: %1
10. İsrail: %1


Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, Ukrayna'daki tahılın yoksul ülkeler yerine AB ülkelerine gittiğini söylemişti. Rus Lider, yeni rota çizilmesi için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, haklı olduğunu belirtmiş ve "Biz de istiyoruz ki Rusya’dan da tahıl sevkiyatı başlasın” ifadelerini kullamıştı.

# istanbul # türkiye # rusya # yunanistan # erdoğan # iran # Putin # kenya # hindistan # mısır # israil # çin # İspanya # cumhurbaşkanı # Yemen # almanya # fransa # Güney Kore # Hollanda # bulgaristan # Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan # irlanda # italya # lübnan # sudan # romanya # somali # cibuti # Viladimir Putin # ukrayna tahılı # Tahıl koridoru anlaşması