Rusya'dan KKTC’ye direkt uçuş tarihi belli oldu

Rusya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne direkt uçacak. Rusya, Doğu Akdeniz’deki bu hamleyi ABD’nin Güney Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldırmasının ardından yaptı. Rusya’dan KKTC’ye doğrudan yapılacak ilk uçuşun 15 Kasım’da yapılacağı belirtildi. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “tanıma dediğin böyle başlar” dedi.

ABD tehdidi Türkiye’nin güçlü ittifak birikimini harekete geçirdi. Rusya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıma yolunda önemli bir adım attı. Rusya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne direkt uçuk yapmaya karar verdi. İlk uçuşun 15 Kasım’da Ercan Havalimanı’nın açılışında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile yapılması planlandı.

Karadeniz’den Doğu Akdeniz’e, Irak ve Suriye’den Kafkasya’ya, Kuzey Afrika’dan Basra Körfezi’ne ABD’nin saldırganlığı ve tehdidi altında olan bu geniş cephede saflar netleşiyor. NATO’nun genişlemesini önleyen Rusya’ya yönelik ABD yaptırımları, Türkiye’nin de Doğu Akdeniz ve Ege’deki müttefik birikimini güçlendiriyor.

Rusya, Doğu Akdeniz’de ABD’nin Güney Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldırmasının ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne doğrudan uçuşlara başlama kararı aldı. Milliyet Gazetesi’nden Fatma Gülçin Kabasakallı’nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Rus ticari uçuşları çok yakın zamanda doğrudan Rusya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında, muhtemelen bir tur operatörü aracılığıyla yapılacak.

Rusya hükümetinin de doğrudan uçuşa onay verdiği belirtilen haberde Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmelerin devam ettiği bilgisine de yer verildi. Diplomatik kaynaklar, KKTC ve Türkiye için diplomatik bir zafer olarak algılanan gelişmenin, önümüzdeki günlerde duyurulacağını belirtiyor.

Rusya’nın bu hamlesi KKTC’de “tanınmanın ilk hamlesi” olarak değerlendirildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Böyle bir gelişme, KKTC için çok önemli bir adım olur, tanıma dediğin böyle başlar, önemli olan ekonomik hareketlerdir” dedi.

ABD yaptırımlarına Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın boyun eğmesi, Rus turistleri KKTC’ye kaydırdı. Rusya’nın geçen hafta da Güney Kıbrıs’a Putin’e yakınlığı ile bilinen Müslüman bir büyükelçi olan Murat Zyazikov’u atadı. Bu atama Güney Kıbrıs medyasında, “Putin’den Erdoğan’a hediye” olarak yorumlandı.

“KKTC’nin Rusya tarafından tanınması” konusu Semerkant’taki Erdoğan-Putin görüşmesinde de gündeme geldiği değerlendiriliyor. ŞİÖ zirvesini takip eden gazeteciler Erdoğan’a “Rusya KKTC'yi tanıyacak mı” sorusunu yöneltti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Beklentilerimizi sadece Rusya'ya değil tüm dünyaya haklılığımızı anlatıyoruz” yanıtını verdi.

# abd # türkiye # rusya # yunanistan # erdoğan # Putin # KKTC # kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti # doğu akdeniz # Bir # güney kıbrıs # ilk # ŞİÖ # silah ambargosu