Putin'in seferberlik ilanı Batı'da yankı uyandırdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri seferberlik ilan etmesinin ardından Batı dünyasından peş peşe açıklamalar geldi. Beyaz Saray, "Putin'in nükleer silahlarla ilgili sözlerini ciddiye alıyoruz" derken NATO Genel sekreteri de " Rus nükleer kuvvetlerinin hazırlık düzeyinde bir değişiklik gözlemlemiyor, durumu izlemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse bütün askeri imkanlarımızı kullanacağız, bu bir blöf değil" diyerek ilan ettiği askeri seferberlik Batı kampında büyük yankı uyandırdı.

Putin'in açıkladığı karara ilk yorum AB'den geldi. Avrupa Birliği , kısmi seferberlik ilanını, "Rusya'nın saldırganlığını artıracağı ve savaşı sürdüreceğinin işareti" olarak değerlendirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Ofisi'nden Gillian Keegan ise “Açıkça bu ciddiye almamız gereken bir durum. Putin'in seferberlik ilanı tehlikeli bir tırmanış" dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Putin'in Rus fethi savaşının devletlerin kınamasını istedi. BM Genel Kurulunda konuşan Scholz, seferberlik kararı üzerinden Rusya'yı emperyalist olmakla suçladı.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck ise, "Rusya'nın kısmi askeri seferberlik kararı yanlış ve kötü bir gelişme. Bir sonraki adımda neler yapacağımız konusunda hükümet danışma halinde" ifadelerini kullandı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Rusya'nın seferberlik ilan etmesini "panik işareti" olarak gördüğünü söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO, Rus nükleer kuvvetlerinin hazırlık düzeyinde bir değişiklik gözlemlemiyor, durumu izlemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise "Putin'in nükleer silahlarla ilgili sözlerini ciddiye alıyoruz, ancak stratejik caydırıcı kuvvetlerimizin hazırlık seviyesini artırmaya gerek yok" ifadelerine yer verildi. Beyaz Saray, 300 bin yedek askeri çağırma kararını "Bu sayı çok" ifadeleriyle değerlendirdi.

ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Bridget Brink, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Rusya'nın kararlılığın başarısızlık ve zayıflık işareti olduğunu savundu. ABD, Ukrayna topraklarının ilhakını asla tanımayacak ve ne kadar sürerse sürsün Ukrayna'nın yanında olmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise, "Sahte referandumlar ve seferberlik hiç bir şeyi değiştirmeyecek. Ukrayna topraklarını özgürleştirme hakkına sahiptir ve Rusya ne derse desin buna devam edecektir" açıklaması yaptı.

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ukrayna'nın yardıma ihtiyacı var ve bunu kendi çıkarlarımız için yapmaya devam etmeliyiz" ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Avrupa Birliği, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporojye bölgelerinin Rusya’ya katılma referandumu kararını tanımayacaklarını ilan etti.

# abd # ingiltere # rusya # Ukrayna # Putin # almanya # nato # Hollanda # avrupa birliği # Bir # Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin # çekya # Beyaz Saray # jens stoltenberg # seferberlik # Nato Genel Sekreteri # Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba # Donetsk # Hollanda Başbakanı Mark Rutte # Lugansk Halk Cumhuriyeti # Donetsk Halk Cumhuriyeti # Herson # Zaporojye # Almanya Başbakanı Olaf Scholz # Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck # kısmi seferberlik