4 bölgede kritik referandum sürüyor: Halk sandık başında

Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporojye’de Rusya'ya katılma referandumu için yerel halk sandığa gitti. Referandumun ilk günü tamamlandı. Donetsk’te katılım oranı yüzde 23,64, Lugansk’ta yüzde 21,97 olarak açıklandı. Dört bölgedeki oy verme işlemi 27 Eylül’de sona erecek.

Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus Ordusunun kontrolüne geçen Herson ve Zaporojye bölgelerindeki Rusya'ya katılım referandumu başladı. Referandumda yerel halka Rusya’ya bağlanmak isteyip istemedikleri sorusu yöneltildi.

Donetsk'te 1.5 milyon, Herson’da 750 bin, Zaporojye’de 500 bin kişinin sandığa gitmesi bekleniyor. Oy verme işlemi 27 Eylül’e kadar sürecek. Bu kapsamda Rusya'nın bazı kentlerinde sığınmacılar için sandıklar açıldı.

Referandumun ilk gününde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde sandığa gitme oranı yüzde 23.64 olarak açıklandı. Lugansk Halk Cumhuriyeti’ndeyse seçmenlerin yüzde 21.97’si ilk gün oy kullandı. Herson bölgesinde seçmenin yüzde 15,31, Zaporojye bölgesinde ise yüzde 20,52 referandumun 1.günü oy kullanmaya gitti.

Referandumlar Rusya’da coşkuyla karşılandı. Başkent Moskova’da, düzenlenen “Bizden olanları bırakmayız” etkinliğine yaklaşık 50 bin kişi katıldı.

Referandum öncesi INSOMAR’un yaptığı ankete göre, DHC'de halkın yüzde 91'i, Rusya'ya katılmayı istediklerini söyledi. LHC'de bu oran yüzde 90 çıkarken Zaporojye ve Herson bölgelerinde halkın yüzde 80'i referandumda 'evet' oyu vereceğini belirtti.

Halkın sandığa gittiği anlarda Kiev rejim güçleri, Donetks Halk Cumhuriyeti’ne bombalı saldırı düzenledi. Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, Donetsk’in merkezine düzenlenen bombardımanlar sonucunda bir kişinin öldüğünü, üç kişinin de yaralandığını belirtti. Bir grup Ukraynalı sabotajcı da Zaporojye sınırından sızmaya çalışırken etkisiz hale getirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı Zaporojye Nükleer Güç Santali’ne doğru ilerleyen bir insansız hava aracını düşürdüğü açıkladı. Ukrayna güçlerinin nükleer santralin çok yakınında olan Volna köyüne bombardıman düzenlediği belirtildi. Saldırı, Rusya ordusunun karşı ateş açmasıyla bastırıldı. Zaporojye nükleer santralindeki radyasyonun normal düzeyde olduğu kaydedildi.

Ukrayna güçleri ABD yapımı HIMARS sistemleri ile Lugansk Halk Cumhuriyeti’ndeki dört yerleşim yerine 24 roket attı. Yetkililer saldırıların halkın oy kullanmak için gittiği anlara denk getirildiğine dikkat çekti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'yı uyardı. Peskov, referandumla Donbass’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından Ukrayna güçlerinin bu bölgelere düzenleyeceği saldırıların Rusya topraklarına düzenlenmiş saldırılar olarak kabul edileceğini açıkladı.

# abd # rusya # Ukrayna # referandum # Bir # ilk # eylül # rusya savunma bakanlığı # Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov # INSOMAR # Donetsk # Lugansk # Lugansk Halk Cumhuriyeti # Donetsk Halk Cumhuriyeti # Herson # Denis Puşilin # Herson ve Zaporojye