İzmir tramvay duraklarında çağ dışı çalışma koşulları

İzmir'deki tramvay duraklarında tuvalet olmadığı için güvenlik görevlisi Hülya Onaylı ihtiyacını gidermek için 20 Eylül günü yolun karşına geçerken trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Arkadaşları bu “iş kazası değil iş cinayetidir” diyerek feryat etmişti. Ulusal Kanal tramvay duraklarında çalışan güvenlik emekçilerinin çalışma koşullarını araştırdı. Elde ettiğimiz görüntüler konserler için milyonları harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne “emekçiye bu mu reva görülüyor” dedirtti.

 İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tramvay duraklarında görev yapan 129 güvenlik emekçisi kırılmış sandalyeler, yamalı tabureler, damacana bile taşıyamayacak durumda sebillerin arasında çalışıyor.

Güvenlik görevlilerinin kullanacağı 1 tuvaleti bile yok. Bu durum, 20 Eylül akşamı güvenlik Hülya Onaylı’nın tuvalet ihtiyacını gidermek için yolun karşına geçerken trafik kazasında hayatını kaybetmesi ile ortaya çıktı.

Ölümlü kaza İzmir Tramvayı’nda emekçilerin çalışma koşulları tartışmaya açtı. Güvenlik çalışanları sabah 07.00 ile gece 23.00 saatleri arasında 2 vardiya olarak çalışıyor. 8 saatlik çalışma temposu içinde genelde ayakta olan personel soluklanmak istediğinde yamalı taburelere oturmak zorunda kalıyor.

Emekçiler su ihtiyaçlarını ise kırık ve hijyenik olmayan sebillerden gidermek zorunda bırakılıyor. Tarkan konserine milyonları harcayan CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıllardır emekçilerin sorunu için bütçe ayırmadığı anlaşıldı.

Gün içerisinde darp yaralama gibi vakalarla da karşı karşıya kalan emekçiler tuvalet için çevredeki esnafa yönlendiriliyor. Hülya Onaylı’nın trafik kazasında ölmesi üzerine işveren iyileştirme sözü verdi.

Onaylı’nın arkadaşları da çalışma koşullarının düzeltilmesi için İzmir Metro Anonim Şirketi yönetim binasına yürüyüş yaptı. İzmir Tramvayı çalışanları, "Bir can daha kaybetmek istemiyoruz. Önlemlerinizi alın" yazılı pankart açtı.

İş cinayetinin ardından Tunç Soyer yönetimi harekete geçti. 30 durağı olan tramvay hattında 10 tuvalet yapılacağı öğrenildi.

# İzmir # izmir # İzmir Büyükşehir Belediyesi # Tunç Soyer # eylül # tramvay # güvenlik görevlisi # Hülya Onaylı # İzmir Tramvayı