CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden KKTC skandalı

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öncü şehirler listesine adını yazdırdığı haritada bir skandala imza atıldı. Haritada KKTC yok sayılarak Kıbrıs’ta tek bir devlet varmış gibi gösterildi. Rahatsızlık yaratan görsel hakkında belediyeden açıklama geldi. Açıklamada “kullanılan haritadaki dikkat çekici hata nedeniyle hiçbir kurumsal paylaşımımızda bu görsele yer verilmemiştir” denildi.

“İz Enerji, Avrupa Birliği’nin açmış olduğu Craft Misyonunda İzmir’imizi öncü şehirler listesine yazdırıldı.”

Bu sözcüklerle duyuruldu İzmir’in öncü şehirler listesine girdiği. Duyurunun altında da İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki İzEnerji’nin logoları yer aldı. Dikkatli gözler haritada Kıbrıs’ın tek devlet gibi gösterildiğini ilk bakışta anladı.

Harita, maliyesinin tamamını Avrupa Birliği’nin karşıladığı “İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu”şirketinde yayınlandı. Skandal ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yok sayan haritayı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İz Enerji şirketi logosuyla dolaşıma sokulmasıydı.

ULUSAL KANAL’IN İZMİR BŞB’YE SORUSU

Ulusal Kanal sorumlu yayıncılık gereği İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in resmi basın danışmanına Kıbrıs’ta tek devletin olduğunu gösteren haritalı paylaşımı sordu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınma adımlarının atıldığı bir dönemde Kıbrıs'ta tek devlet varmış gibi ve Avrupa'nın parçası göstermekteki niyet ve hedef nedir?

Israrımız üzerine 27 saat sonra “Konunun bizimle ilgisi yok” yanıtı verildi. Bir süre sonrada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden resmi açıklama yapıldı. Görsel çalışmasının Avrupa Birliği bünyesindeki projenin yürütücüleri tarafından hazırlandığı belirtilen açıklamada, “Ancak kullanılan haritadaki dikkat çekici hata nedeniyle hiçbir kurumsal paylaşımımızda bu görsele yer verilmemiş, yapılan yanlışlığın düzeltilmesi için de girişimde bulunulmuştur” ifadelerine yer verildi.

Ulusal Kanal’ın edindiği bilgilere göre KKTC’yi yok sayan haritanın yer aldığı görseli İzEnerji Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ercan Türkoğlu çevresiyle de paylaştı. Ulusal Kanal, Türkoğlu’nu da aradı ancak yurt dışında olduğu için görüşme yapılamadı.

# İzmir # izmir # İzmir Büyükşehir Belediyesi # ulusal kanal # KKTC # Bir # Tunç Soyer # basın