Üreticinin bilinmeyen çilesi: Don nöbeti

Girdi maliyetleri, ürün fiyatları, pazar üretimin görünen dertleri. Tüm bunların dışında üreticilerin hangi şartlarla boğuştuğu pek bilinmez. Onlar, yazın yakıcı sıcaktan, kışın ayazdan evlatlarını korur gibi ürünlerini sakınırlar. Şimdi Antalya seralarında don nöbeti zamanı...

Gün içinde odunlar hazırlanıyor. Seralara taşınıyor. Hava kararmaya başlayıp, soğumaya durduğunda üreticilerin don nöbeti başlıyor.

Örtü altı üretimin en önemli merkezi Antalya’nın Kumluca ilçesinde üreticinin don nöbeti çilesi sürüyor. Yazın ayrı, kışın ayrı, gündüz ayrı, gece ayrı verilen çetin mücadelelerle sofralarımıza en sağlıklı ürünü getirmeye çalışıyorlar.

Ürünleri dondan korumak için verilen mücadele sabah saatlerinde başlıyor. Odunlar sobaya göre kesiliyor, seranın içine taşınıyor. Gün geceye dönünce sıklıkla kontrol edilen termometreler 2 dereceyi gösterdiği an, sobalar yakılıyor. Ateş sürekli harlanıyor. Uykusuz geçecek bir gece için dakikalar işlemeye başlıyor.

Üreticilerin dona karşı amansız mücadelesi, güneş yüzünü gösterinceye kadar devam ediyor. Karacaören Mahallesi Soğucaksu Mevkiindeki üreticilerin yaklaşık 16 saat süren bu çileli mesaisi davul ve zurnayla şenlendi. Bu da toprağa duyulan aşkın ifadesiydi.

Komşu seralarda nöbetteki üreticiler toplandı. Don çilesini üretimden doğan güce çevirdi.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, seraları tek tek dolaştı, üreticileri don nöbetinde yalnız bırakmadı.

# Antalya # üretici # sera # mücadele # çile # don nöbeti # Hidayet Kökçe # Kumluca Ziraat Odası