''Karadeniz'de Türkiye'ye kritik rol düşüyor''

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Karadeniz'deki gerilim üzerinden Aydınlık gazetesine özel açıklamalar yaptı. En çok endişe duydukları konunun NATO tarafından sınırlarına modern silahlar yerleştirilmesi olduğunu belirten Yerhov, Rusya ile ABD arasında sistematik güven krizi yaşandığını belirtti. Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne atıf yapan Rusya elçisi, Karadeniz'de barışın korunması için Türkiye'ye büyük ve kritik bir rol düştüğünü vurguladı.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, NATO'nun genişleme çabalarına dikkat çekti. Bunun Rusya'nın güvenliğine tehdit olduğunu vurguladı.

Amaçları belli. Karadeniz’de NATO’nun devamlı donanma varlığı bulundurmasını sağlamak ve bu bloğu Ukrayna ve Gürcistan gibi yeni üyeler ile genişletmektir. Bunun sonucunda da bu bölge, Rusya’nın ulusal güvenliği için daimi tehlike kaynağına dönüşecektir. En ciddi kaygılarımızın sebebi, herhangi bir ülkenin herhangi bir örgütte üyelik meselesinden ziyade, öncelikli olarak sınırlarımızın yakınlarında modern saldırı silahlarının yerleştirilmesi ve bunun sonucunda ortaya çıkabilecek olan ciddi ve ağır neticelerdir.

"ARTIK SÖZLERİNE İNANMIYORUZ"

Rusya Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Karadeniz'deki gerilim hakkında Aydınlık Gazetesine özel değerlendirmeler yaptı. Rusya ile NATO ve ABD arasında sistematik güven krizi yaşandığını söyledi:

Bizi çok uzun süre aldattılar, NATO’nun genişlemesinin güvenliğimiz için tehdit oluşturmadığına dair ninniler söyleyerek bizi uyuttular. Sonuçta da blokun askeri altyapısı, Doğu Avrupa’da ve eski Sovyet bölgesinde konuşlandırıldı. Bu da NATO füzelerinin ülkemizin tam kalbine, Avrupa kısmına kadarki uçuş süresini kısaltılmıştır. Artık Washington ve Brüksel’in sözlerine inanmıyoruz. Her şeyden önce NATO’nun genişlememesi ve üye devletlerinin sınırlarımızın yakınlarında saldırı silahları yerleştirmemesi konusunda yasal bağlayıcılığı bulunan güvenlik garantilerinin alınması bizim için kritik önem taşımaktadır.

MONTRÖ'YE DİKKAT ÇEKTİ

Yerhov, 2021 yılında ABD'ye ait askeri gemi ve bombardıman uçaklarının Karadeniz'deki faaliyetlerinin çok fazla arttığını belirtti. Türkiye'ye kritik bir rol düştüğünü kaydetti:

Bazılarının Karadeniz’de askeri üstünlük kurma niyeti var. Tüm gayretleriyle bunu gerçekleştirmeye çalışacaklar. Bu husus, karmaşık durumda ve ‘patlama tehlikesi’ bulunan Karadeniz bölgesinde barışın korunmasını amaçlayan, en önemli uluslararası hukuk belgelerinden biri olan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin gerekliliklerinin icrasına ilişkin kontrolör devlet olan Türkiye’ye büyük ve kritik bir rol yüklemektedir.
# abd # ankara # türkiye # rusya # Ukrayna # güvenlik # gemi # karadeniz # nato # asker # aydınlık gazetesi # doğu # Barış # Aleksey Yerhov # Montrö Boğazlar Sözleşmesi