KKTC'den BM'ye tepki

Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs Adası'ndaki Barış Gücü'nün görev süresini 6 ay daha uzatmasına tepkiler geldi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, kendilerine sorulmadan tek taraflı karar alınmasının Birleşmiş Milletler'in ilke ve kurallarının ihlali olduğunu vurguladı. Açıklamada, Ada'da iki egemen eşit devlet bulunduğunun BM tarafından kabul edilmesi gerektiği belirtildi. KKTC'nin açıklamasına Ankara'dan da tam destek geldi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs Ada'sındaki ter taraflı adımları tepki topladı.

Güvenlik Konseyi, Kıbrıs Ada'sındaki Barış Gücü'nün görev süresini 6 ay süreyle 31 Temmuz 2022'ye uzattı. Türk tarafının görüşü alınmadan atılan bu adıma karşı Lefkoşa ve Ankara sessiz kalmadı. Birleşmiş Milletler'in denenmiş, sonuç vermeyen çözüm yollarını dayatmaya devam ettiğini belirtildi.

''KENDİ İLKELERİNİN İHLALİ''

KKTC Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılmasında KKTC'nin rızasının alınmaması BM'nin kendi ilke ve kurallarının ihlali anlamına gelmektedir. Güvenlik Konseyi’nin yanlı tutumu, Rum tarafını Kıbrıs Türk halkının haklarını gasbetme ve tek yanlı faaliyetlerini sürdürme konusunda cesaretlendirmektedir. BMGK'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimine sözde 'tüm Ada'nın temsilcisi' gibi davranmaktan vazgeçmesi gerekmektedir. BMGK, söz konusu kararında, geçerliliğini yitirmiş, denenmiş ve tüketilmiş 'iki kesimli, iki toplumlu federasyon' modelini dayatmaya çalışması kabul edilemezdir. Bu yaklaşım, Kıbrıs Türk halkını ucu açık bir sürece hapsetmek ve izolasyon altında yaşamak zorunda bırakmayı amaçlayan Rum tarafının politikalarını destekleme anlamı taşımaktadır. Ada'da iki egemen eşit devlet ve iki halkın bulunduğu gerçeğinin BMGK dahil tüm uluslararası toplum tarafından kabul edilmesi, en gerçekçi yaklaşım olacaktır.

"KKTC MAKAMLARINA DESTEĞİMİZ TAMDIR"

Türkiye Dışişleri Bakanlığından konuyla ilgili yapılan açıklamada da şunlar kaydedildi:

Yasal bir düzenleme yapılmasından bugüne kadar ısrarla imtina edilmiş, ancak BM Barış Gücü KKTC makamlarının iyi niyetli yaklaşımı çerçevesinde faaliyetlerini sürdürebilmiştir. Bu konuda KKTC makamlarının bundan sonra atacağı adımlara desteğimiz tamdır. Güvenlik Konseyi’nin bir yandan Ada’daki taraflara çözümü bulmalarını söylerken, diğer yandan elli yılı aşkın süredir denenmiş, tüketilmiş, sonuç vermediği kanıtlanmış ve bir tarafın rızasını yansıtmayan bir çözüm modelini dayatmaya çalışması gerçeklikten kopuk ve çelişkili bir tutumdur. Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözümün sağlanabilmesi için Güvenlik Konseyi’ni Kıbrıs Türk halkının müktesep hakları olan, egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeye çağırıyoruz.

Türkiye ve KKTC tarafından yapılan açıklamalarda, BM'nin Maraş'ta atılan adımları eleştirmesine de tepki gösterildi. Burada atılan adımların uluslararası hukuka uygun olduğu, Ada'da ve Doğu Akdeniz'deki gerilimin ana kaynağının Rum yönetimi olduğu ifade edildi.

# ankara # türkiye # güvenlik # türk # Kıbrıs # tepki # Birleşmiş milletler # akdeniz # bmgk # kuzey kıbrıs