Abdi İpekçi kabri başında anıldı

Gazeteci Abdi İpekçi, katledilişinin 43. yılında İstanbul’daki mezarı başında anıldı. Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki anmaya ailesi ve meslektaşları katıldı.

Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve başyazarıyken uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Abdi İpekçi, mezarı başında anıldı.

İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki anma törenine, Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi İzet ve gazeteciler katıldı. Törende, Nükhet İpekçi, kısa bir konuşma yaptı:

- Bütün cinayetlerde, insanlığa, topluma, gelecek kuşaklara bir açıklama gerekiyor. Bunun resmi bir açıklama olması ve tarihe bütün bağlantılarıyla geçmesi gerekiyor.

Gazeteci Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979'da İstanbul Maçka'daki evinin yakınlarında uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Suikastın ardından tetiği çeken isim olarak kimliği belirlenen Mehmet Ali Ağca, 11 Temmuz 1979'da yakalandı. Ancak 23 Kasım 1979'da tutuklu bulunduğu Maltepe Askeri Cezaevi'nden yurt dışına kaçırıldı.

Gıyabında devam eden yargılamada idama mahkum edilen Ağca, 13 Mayıs 1981'de Papa 2. Jean Paul'e suikast girişiminde bulunması nedeniyle İtalya'da ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Ağca, Papa tarafından affedildikten sonra 13 Haziran 2000'de Türkiye'ye iade edildi.Başka suçlardan da hapis cezaları bulunan Ağca, Türkiye'de 10 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 18 Ocak 2010'da tahliye oldu.

# İstanbul # istanbul # türkiye # açıklama # gazeteci # ocak # maçka # Abdi İpekçi # katil # 1 şubat