Yeni ABD Büyükelçisi'nin "ekümenik" kışkırtması

Türkiye karşıtlığıyla öne çıkan ABD'nin atanmış Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, İstanbul'da dikkat çeken temaslarda bulundu. Ziyaretlerinin ilkini Fener Rum Kilisesi'ne yaptı. Bartholomeos'a “Ekümenik Patrik” diyerek kışkırtıcı ifadeler kullandı. Sonrasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret etti. Yapılan görüşmede ilişkilerin daha iyi yerlere gelmesi temenni edildi.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Türkiye'ye büyükelçi olarak atadığı Jeff Flake temaslarına hızlı başladı. Şu ana kadar yaptığı ziyaretler dikkat çekti.

Türkiye karşıtlığıyla öne çıkan ABD'nin atanmış Ankara Büyükelçisi Flake, İstanbul'daki ilk ziyaretini Fener Rum Kilisesi'ne yaptı.

Fener Rum Kilisesi Papazı Bartholomeos’u ziyaret eden Flake, Bartholomeos için "Ekümenik Patrik" ifadesi kullandı. Fener Rum Kilisesi'nde kışkırtıcılık yaptı.

Ekümeniklik statüsü, 1923’te imzalanan Lozan Barış Antlaşmasıyla kaldırılarak Fener Patriğinin yetkileri kısıtlandırılmıştı.

Sonrasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret etti. Yapılan görüşmede ilişkilerin daha iyi yerlere gelmesi temenni edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, ABD'nin atadığı Ankara Büyükelçisi Flake ve eşini Saraçhane'deki makam odasında ağırladı. Görüşmeye, ABD İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell de katıldı.

İBB'den yapılan açıklamada İmamoğlu ve Flake görüşmesinde, muhtemel iş birliği alanları ve yerel girişimleri destekleme konularında fikir alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

İmamoğlu ayrıca "Türkiye'nin her zaman iyi ilişkilerde olmasının çok değerli olduğunu bildiğim Amerika Birleşik Devletleri sürecinde, İstanbul'un da iyi ilişkilerin önemli bir merkezi olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

# istanbul # ekrem imamoğlu # abd # ankara # türkiye # amerika # abd büyükelçisi # büyükelçi # imamoğlu # Jeff Flake # ankara büyükelçisi # fener rum patrikhanesi # ekümenik