ABD askerleri Polonya'ya ulaştı

Amerika Birleşik Devletleri, Karadeniz’de genişleme planı kapsamında Ukrayna kışkırtmasını sürdürüyor. Biden yönetiminin Rusya'ya karşı NATO'yu desteklemek amacıyla gönderdiği ilk askeri birlik Polonya'ya ulaştı. ABD savaş çığırtkanlığına devam ederken müttefiki Almanya, Ukrayna’ya silah göndermeyeceğini bir kez daha yineledi. Çekya da Ukrayna'ya veya NATO'nun Slovakya'daki misyonuna asker gönderilmeyeceğini açıkladı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin Ukrayna’ya silah vermeyeceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri’ne yapacağı ziyaret öncesi Alman televizyona konuşan Scholz, Ukrayna krizinde müttefiklerle açık strateji izlediklerini söyledi. Scholz, “ Kriz bölgelerine silah vermiyoruz ve Ukrayna’ya saldırı silahı sağlamıyoruz. Selefim böyle yaptı. Bu doğruydu ve doğru kalacak.” ifadelerini kullandı.

Scholz, Alman halkının da Ukrayna konusunda hükümetin bu kararını desteklediğini vurguladı.

Ukrayna’ya asker gönderilmesine karşı çıkan NATO ülkeleri arasında Çekya da yer alıyor. Çekya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lenka Do, ülkesinin krizde Kiev’i desteklediğini ancak Ukrayna'ya veya NATO'nun Slovakya'daki misyonuna asker göndermeyeceklerini açıkladı.

Benzer bir açıklamayı geçtiğimiz günlerde Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman da yapmıştı. Zeman, ABD’nin isteği doğrultusunda Çekya askerlerinin Slovakya'ya kaydırılmasına karşı olduğunu belirtmişti.

Avrupalı müttefiklerinden tam destek alamayan Amerika Birleşik Devletleri ise savaş çığırtkanlığına devam ediyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya'nın Ukrayna'yı her an işgal edebileceğini ileri sürdü.

Sullivan, "Savaş çıkarsa, Ukrayna'ya muazzam bir insani maliyeti olacak ama müdahalemiz karşısında Rusya'nın da stratejik bedel ödeyeceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri’nin Rusya'ya karşı NATO'yu desteklemek amacıyla gönderdiği ilk askeri birlik Polonya'ya ulaştı.

Biden yönetimi, Polonya ve Almanya'ya 2 bin asker göndereceğini ve Almanya'da konuşlu bin askerin Romanya'ya kaydırılacağını açıklamıştı.

ABD’nin Polonya'da hem NATO hem de ikili anlaşmalarla konuşlanmış yaklaşık 4 bin 500 askeri bulunuyor.

# abd # rusya # Ukrayna # saldırı # cumhurbaşkanı # almanya # kriz # nato # Ulusal # Polonya # çekya # ABD askeri # ABD Ukrayna