MHP'den sosyal medya teklifi

MHP, sosyal medyaya yönelik iki ayrı kanun teklifi hazırlayarak Meclis’e sundu. Bilgi çarpıtma faaliyetlerinin arttığı vurgulanan teklifle Sosyal Medya Şikâyetleri İnceleme Komisyonu ve her bir milyon nüfus için ayrı bir komisyon kurulması önerildi. Sosyal medyanın finansmanı alanı üzerinden hazırlanan düzenlemede de denetimsizliğe dikkat çekildi.

Sosyal medyaya yönelik yeni iki teklif Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk’ün 2 Şubat’ta sunduğu 2 ayrı teklif Dijital Mecralar Komisyonu’na sevk edildi.

5651 ve 5237 sayılı kanunlarda değişiklik yapacak kanun teklifinde sahte veya anonim hesaplar tarafından Türkiye'yi hedef alan bilgi çarpıtma faaliyetlerinin ciddi boyutlara ulaştığı vurgulandı. Bu hesaplar için " Türk Milleti'nin milli birlik ve beraberliğini tehdit eder niteliğe büründüğü gözlenmektedir” denildi.

5651 sayılı kanunda öngörülen düzenlemeler ile 81 ilde Sosyal Medya Şikâyetleri İnceleme Komisyonu kurulması önerildi. Bir milyon nüfusu geçen illerde her bir milyon nüfus için de ayrı bir komisyon kurulması tavsiye edildi.

Teklif kabul edilirse komisyona şikâyetler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından usul ve esasları belirlenecek bir otomasyon sistemi üzerinden yapılacak. Komisyonlar, 24 saat içerisinde içeriğin çıkarılması ya da erişimin engellenmesi yönünde karar alacak. Kararlar, 4 saat içinde yerine getirilmesi için BTK’ya bildirilecek.

Para cezalarının güncellenerek artırılmasını öngören teklifle sosyal medya veya internet üzerinden sahte hesap açanlar cezalandırılacak. Sosyal medyada işlenebilecek yeni suç türleri de 5651 sayılı kanuna da eklenecek. Cinsel taciz, tehdit şantaj, nefret ve ayrımcılık, kamu barışına karşı suçlar, ekonomi, sanayi ve ticarete yönelik suçlar da bunlar arasında yer alacak.

Sosyal medyanın finansmanı hakkında sunulan ayrı kanun teklifinde de denetimsizliğe dikkat çekildi. Denetimsizliğin suç gelirlerinin aklanmasının yanında terör örgütleri ve yabancı istihbarat örgütlerinin finansal gelir aktarımına neden olabileceği işaret edildi. Psikolojik operasyon yapan unsurlara finansal destekte bulunma imkânı da sağlandığı belirtildi.

Teklifte TikTok, Twitch, Youtube gibi şirketlerin aracılık ettiği finansal işlemlerin kötüye kullanılması önlemek amacıyla Türkiye’de hala bir denetim mekanizması kurulmadığı kaydedildi. Teklifle sosyal medya şirketleri ve bu şirketlere aracılık eden muhtelif kuruluşlar finansal işlemler bakımından yükümlü hale getirilecek.

Bu şirketlerin finansal işlemlerinin takibi için Türkiye’de banka hesabı açılacak. Gelirin kaynağının şeffaflıkla sunulması ve usulsüzlüklerin tespiti halinde zarar oluşmaması için önlemler getirilecek.

# türkiye # mhp # sosyal medya # terör # ekonomi # tbmm # türk # finansman # kanun # kanun teklifi # Sosyal Medya Kanunu