Avrupa Birliği'nden skandal Türkiye raporu

Millet İttifakı ve bileşenlerinin ortak bildiriyle bağlılığını ilan ettiği Avrupa Birliği’nin parlamentosu, skandal bir Türkiye raporu hazırladı. Raporda, “istikrarsızlık kaynağı” olarak gösterilen Türkiye, terör tutukluları Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala üzerinden de yaptırımlarla tehdit edildi.

Avrupa Birliğinin güvenlik ve savunma politikalarının görüşüldüğü toplantıda Türkiye hedef alındı.

6 siyasi partinin hazırladığı ortak metinde bağlılığını ilan ettiği Avrupa Birliği’nin AB parlamentosunda Türkiye aleyhinde bir rapor hazırladı. Avrupa Parlamentosunun AP Strazburg'daki Genel Kurul toplantılarında AB ortak dış, güvenlik ve savunma politikalarıyla ilgili iki ayrı rapor görüşüldü.

AB'nin “Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası” hakkında Fransız parlamenter Nathalie Loisea’nun bir rapor kaleme aldı. Fransız parlamenter raporda, Türkiye’nin, AB ve komşuları için çoğu zaman istikrar bozucu rol oynadığını iddia etti.

MAVİ VATAN'DAKİ MÜCADELE HEDEF ALINDI

Raporda, Türkiye’nin bölgesel barış, güvenlik ve istikrarı tehdit ettiği öne sürüldü. Türkiye’nin Kıbrıs ve Mavi Vatan’daki haklı mücadelesi de hedef alındı. Raporda Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yasadışı faaliyet yürüttüğü savunuldu.

Raporda, Yunan parlamenterler tarafından sunulan değişiklik önergelerinde de Türkiye'ye askeri teçhizat ihracatının durdurulması yönünde çağrı yapılması istendi. Alman parlamenter David McAllister tarafından hazırlanan raporda ise Türkiye’nin AB üyelik perspektifinin mevcut şartlarda “gerçekçi olmadığı” mesajı verildi.

Atlantik’ten kopan ve Asya’da konumlanan Türkiye’nin dış politikasının AB çizgisinden uzaklaştığı da raporda yazıldı.

DEMİRTAŞ VE KAVALA ÜZERİNDEN TEHDİT

Görüşmelerde Türkiye, terör tutukluları Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala üzerinden de tehdit edildi. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uymaması halinde kapsamlı silah ambargosunun uygulanması yönünde çağrı yapılması istendi.

Genel Kurul'da yapılan tartışmada AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles, de söz aldı. Borrell Türkiye’nin Kıbrıs’ın Maraş bölgesindeki faaliyetlerinin endişe verici olduğunu iddia etti.

# türkiye # terör # güvenlik # Kıbrıs # doğu akdeniz # Mavi Vatan # avrupa # asya # avrupa birliği # ab # rapor # savunma # Yunan # selahattin demirtaş # osman kavala # Kapalı Maraş # istikrar # Josep Borrell # avrupa birliği parlamentosu