Antalya Diplomasi Forumu hazırlıkları sürüyor

Bu yıl 2'ncisi düzenlenecek ve 11 Mart’ta başlayacak Antalya Diplomasi Forumu’na normalleşme damga vuracak. Afganistan, Mısır, Ermenistan ve İsrail’den katılımların beklendiği foruma 12 devlet, 3 hükümet başkanı olmak üzere 15 lider gelecek. Foruma 67 bakan, 6 bakan yardımcısı ve 44 bölgesel ve uluslararası teşkilatın yönetici ile sekreterlerinin katılımı da bekleniyor.

Türkiye önemli bir foruma ev sahipliği yapacak. Diplomasi yeniden kurgulanacak. Dış politikada normalleşme gündemde olacak.

Antalya Diplomasi Forumu 11-13 Mart’ta Antalya Nest Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Bu yıl 2’ncisi yapılacak forumda liderler, siyasetçiler, önde gelen akademisyenler, düşünürler, kanaat önderleri, diplomatlar ve iş insanları bir araya gelecek. Küresel ve bölgesel meseleler ele alınarak sorunlara çözüm önerileri getirecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla forum “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” başlığı altında yapılacak. Bu yıl 2 bin 500’ün üzerinde ziyaretçinin beklendiği foruma Afganistan ve Ukrayna’dan katılım bekleniyor. Ermenistan, İsrail ve Yunanistan’a davet gönderildiği belirtilirken Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden de akademisyenlerin de foruma katılmaları istendi.

Foruma bu yıl 12 devlet , 3 hükümet başkanı olmak üzere 15 lider, 67 bakan, 6 bakan yardımcısının katılması öngörülüyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg (Yan Sıtoltınberg)’in de aralarında bulunduğu 44 bölgesel ve uluslararası teşkilatın yönetici ile sekreterlerinin de katılımı bekleniyor.

Ayrıca bu yılki Antalya Diplomasi Forumu, Suriye konulu Astana görüşmelerine de ev sahipliği yapacak. Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri Bakanları Suriye meselesini kapsamlı bir şekilde ele alacak. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Antalya Diplomasi Forumu’nda da yer alacak.

Uluslararası ilişkiler bağlamında birçok konu tartışılacak forumda 4 liderler oturumu, 27 panel, 4 yuvarlak masa toplantısı ve 2 gençlik etkinliği yapılacak. Forumda enerji güvenliği deniz sorunlarının çözümü, Asya pasifik bölgesi, terörle mücadele, Afrika'nın kalkınması ve yapay zeka gibi konular masaya yatırılacak.

# türkiye # rusya # Ukrayna # yunanistan # erdoğan # iran # antalya # suriye # mısır # israil # cumhurbaşkanı # terörle mücadele # Afganistan # nato # Sergey Lavrov # Devlet # bakan # Ermenistan # GKRY # stoltenberg # Antalya Diplomasi Forumu # astana görüşmeleri