CHP'den S-400 karşıtı kampanya

Vatan Partisi’nin çağrısının ardından siyasette Türkiye’nin NATO üyeliği tartışılıyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NATO’yu, ''dünyanın gördüğü en başarılı askeri ittifak'' olarak niteledi. CHP lideri Kılıçdaroğlu da NATO’yu ''demokrasinin güvencesi'' olarak niteledi, "Kendimizi ittifakın dışında göremeyiz'' dedi. Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemlerinin depolarda bekletildiğini savunan Kılıçdaroğlu, "Doğru olan NATO ile entegre bir sisteme sahip olmak" ifadelerini kullandı.

Vatan Partisi’nin '' NATO’dan derhal çıkılsın'' çağrısının ardından siyasette Türkiye’nin NATO üyeliği tartışılıyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye-NATO ilişkilerine dair Alman Die Welt gazetesine konuştu. NATO’nun dünyanın gördüğü en başarılı ve en önemli askeri ittifak olduğunu ifade eden Kalın, Türkiye’nin de NATO’da kilit ülke olduğunu söyledi. İbrahim Kalın, bu durumun Türkiye'nin Orta ve Batı Asya ile Afrika‘da başka ittifaklarla çalışmayacağı anlamına da gelmediğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da İngiliz Reuters ajansına verdiği demeçte, NATO’yu ''demokrasinin güvencesi'' olarak niteledi, "kendimizi ittifakın dışında göremeyiz'' dedi:

- Biz NATO'nun bir parçasıyız. Dolayısıyla kendimizi bu ittifakın dışında göremeyiz. Bu konuda taahhütlerimiz var. Biz NATO'yu sadece bir savunma aracı, kurumu olarak da görmüyoruz. NATO artık bugün 21. yüzyılda aynı zamanda demokrasinin de bir güvencesi...

Rusya’dan alınan S-400 sistemleriyle ilgili de konuşan CHP Lideri, doğru olanın NATO ile entegre bir sistem olduğunu söyledi:

- Türkiye S-400’ü kim için kullanacak? Suriye mi, İran mı, Yunanistan mı? Kim için kullanacağız? Bu sorunun şu ana kadar cevabı alınmış değil. Rusya ile ilişkilerimizin iyi olmasını isteriz... Ama biz Batı ittifakının bir parçası olmak isteriz. S-400'ler depolarda bekliyor. Türkiye, ilişkilerini ve savunma sistemlerini üyesi olduğu NATO kapsamında ele almalı...

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının ardından CHP’de S-400 karşıtı kampanya başlatıldı. Merkez Yürütme Kurulu sonrası konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, S-400'lerin depoda bekletildiğini iddia ederek, ''Türkiye dünyanın en büyük hurdalığına sahip'' dedi.

# türkiye # rusya # İbrahim Kalın # vatan partisi # afrika # kılıçdaroğlu # nato # Vatan # savunma # s400 # Partisi