''Ukrayna ordusu yok olmuş durumda''

Emekli Rus Amiral Konstantin Sivkov, Ulusal Kanal'da Seda Anık ve Adnan Türkkan'ın sorularını yanıtladı. Rusya'nın Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerine destek amacıyla Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri operasyonun gidişatını değerlendirdi.

Emekli Rus Amiral Konstantin Sivkov, Ulusal Kanal'da Seda Anık ve Adnan Türkkan'ın sorularını yanıtladı. Rusya'nın Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerine destek amacıyla Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri operasyonun gidişatını değerlendirdi.

Sivkov'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde: 

- Askeri harekât, Ukrayna'nın Nazizimden ve NATO'dan kurtarılması açısından yapılmış bir operasyon.
- Rusya'nın başlattığı harekât ilk aşamasını tamamladı artık 2. aşamada. Şu an Ukrayna ordusu yok olmuş durumda. Ukrayna ordusunun yönetim merkezi de birkaç gün önce bertaraf edildi.
- Rusya'ya karşı milliyetçiler ve ırkçı gruplar savaşmakta. Rus ordusunun kayıpları oldukça az.
- Sivil kayıpları azaltmak için Rus ordusu şehir kuşatmasından vazgeçti. Neo-Naziler sivil halkı canlı kalkan olarak kullanmakta. Yaşam alanlarına yerleştirdikleri top ve tanklarla şehirleri Rus ordusunun hedefi haline getirmeye çalışıyorlar. Buna rağmen Rus ordusu bu yerleşim alanlarına ateş açmıyor.
- Rus ordusu sivillerin çatışma bölgesinden ayrılabilmesi ve tahliye koridorları yapılabilmesi için bugünü sessizlik günü ilan etti.
- Bu özel harekatın devam etmesi ve koordine edilmesi için özel bir merkez kuruldu.
- Ukrayna tarafından yapılan kara propagandalar tamamen yalandan ibaret. Yerleşim alanlarının yakınına sadece bir kere bomba atıldı. O da Ukrayna ordusuna bağlı psikolojik harekât merkeziydi. Bu yalan haberlerin merkezi de tam da bu olaydı.
- Operasyon sonucunda mevcut Ukrayna devleti yerine yeni bir federatif Ukrayna devleti kurulacak. Bu ülke Nazizimden arındırılmış ve Rusya'ya hiçbir şekilde bağlı olmayacak.
Müzakere sürecinde Rus tarafı, akan kanın tamamen durmasını hedefliyor ve Ukrayna tarafının tam anlamıyla kapitülasyon imzalamasını istiyor. Yani Ukrayna tarafını teslim olmaya ve anlaşma imzalatmaya çağırıyorlar. Tıpkı 1945'te Nazi Almanyası'nın Sovyet Rusya ile yaptığı anlaşma gibi.
Batı'nın yaptırımları halkımız ve devletimiz için bazı zorluklar yaratacaktır. Ama biz yurt dışından gelecek ürünlerin kesileceğini bilerek halkımız ve devletimiz yeni bir ekonomik çözümlerde bulunacaktır. Bununla ilgili çalışmalar hızla hazırlanıyor. Bu zorlukları aşacağımıza inanıyoruz, yeterli rezervlere sahibiz. Aynı zamanda değerli müttefiklere sahibiz. Çin, Hindistan gibi... Bu zorlukların üstesinden gelip yeni bir ekonomik model oluşturacağız.
- Bu yatırımlar aynı zamanda Avrupa'nın ekonomisini de çökertecek. Bunun farkında olduklarını düşünüyorum ve kısa süre sonra bu yaptırımlardan vazgeçecekler.
- Unutmamak gerekir ki ABD'de kısa süre sonra bir seçim gerçekleşecek. Bu seçim ABD ve dünyadaki jeostratejik konuları değiştirecek ve bu seçimlerde Trump taraftarları kazanacak.
Türkiye ile Rusya komşu iki ülke, Karadeniz'de anahtar iki ülke. Karadeniz'de savaş ya da barış bu iki ülkeye bağlı. Türk-Rus ilişkileri Karadeniz'e barışı getirir ve buna kimse engel olamaz. Tarihten de şunu görüyoruz ki Türkiye ve Rusya dostane ilişkiler kurduğunda bu iki ülkenin de kalkınmasına sebep oluyor. İki ülkenin dostluğu fayda sağlarken diğer ülkeler bu dostluğu bozmaya çalıştı. Ben inanıyorum ki Erdoğan'ın yönetiminde Türkiye bağımsızlığına kavuştu.
Kıbrıs konusu Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler ve müzakereler kapsamında çözülecektir. Ve Türkiye'nin izleyeceği siyasete bağlıdır. Önemli olan şu Ukrayna'da kurulacak yeni hükümetin Kırım'ın, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin Türkiye tarafından tanınmasına bağlıdır. Bu konuda Türkiye doğru adımı atarsa Rusya'nın da Kuzey Kıbrıs konusunda atacağı adım değişir
# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # çin # operasyon # ulusal kanal # türk # Kıbrıs # avrupa # nato # rus # askeri # Amiral # müzakere # Lugansk