Rusya yaptırımları doğal gaz fiyatını artırdı

ABD ve Avrupalı devletlerin yaptırımına Rus petrolünü de ekleme planı, doğal gaz fiyatlarını arttırdı. Ukrayna harekatı öncesi bin metreküp fiyatı 850 dolar civarında olan doğal gaz 3 bin 725 doları aştı.

Avrupa, enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü Rusya’dan karşılıyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupalı devletlerin Rus petrolüne yaptırım planlaması petrolle birlikte doğal gaz fiyatlarını da yükseltti. Bin metreküp doğal gaz fiyatı 3 bin 725 dolar oldu.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonu ve Almanya’nın Rus gazını taşıyacak Kuzey Akımı 2 projesinde ruhsat sürecini dondurması son dönemde doğal gaz fiyatlarını tırmandırdı.

Son olarak Brent petrolün varil fiyatı 139 doları gördü. Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören nisan vadeli kontratların fiyatı, cuma gününü megavat saat başına 192,5 Avrodan tamamlamıştı.

Yüzde 65’lik son artışla brent petrolün fiyatı 322 Avroyu gördü. Artıştan doğal gaz fiyatı da etkilendi. Ukrayna harekatı öncesi bin metreküp fiyatı 850 dolar civarında olan doğal gaz 3 bin 725 doları aştı.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Başkanı Medvedev, Almanya’nın Kuzey Akım 2 kararı üzerine geçen hafta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Avrupalıların doğal gaza 2000 Avro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz” demişti.

# rusya # amerika # Ukrayna # operasyon # ekonomi # almanya # fiyat # ticaret # avrupa # nato # avrupa birliği # Devlet # petrol # yaptırım # rus # Amerika Birleşik Devletleri # harekat # doğal gaz # brent petrol # son # Medvedev # Kuzey Akım 2 # TTF