İsmail Demir'den S-400 çıkışı

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "ABD Türkiye'ye S-400'leri Ukrayna'ya göndermeyi teklif etti" iddiası ile ilgili Rus basınına konuştu. "S-400'lerden vazgeçmek gibi bir niyetimiz yok. Bu, bizim için bir tartışma konusu değil" diyen Demir, Rusya ile savunma iş birliğinin devam edeceğini vurguladı.

Savunma Sanayisi Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin, Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sisteminden vazgeçmeyeceğini söyledi.

Rus İzvestiya gazetesine konuşan Demir, bazı basın yayın organlarında yer alan iddialara istinaden, Türkiye’nin savunma alanında Rusya ile iş birliğine devam edeceğini vurguladı:

- S-400'lerden vazgeçmek gibi bir niyetimiz yok. Bu, bizim için bir tartışma konusu değil. Türkiye kendi politikasını ve gideceği yolu kendi belirler. Rusya Federasyonu ile işbirliğine devam ediyoruz. Ukrayna konusunda pozisyonumuz ise iki taraf arasında barışı sağlamaktır.

Eski CIA yöneticisi Paul Kolbe, “Türkiye, Rusya’dan aldığı S-400’leri Ukrayna’ya verirse, ABD de Türkiye’ye F-35’leri verebilir” teklifini gündeme getirmişti.

Amerikan Wall Street Journal gazetesine konuşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Eski CİA yöneticisinin önerisini “hiçbir şekilde gerçekçi değil” sözleriyle değerlendirdi. Altun, "Türkiye-ABD ilişkilerini onarmak sözde gayri resmi tekliflerle değil, güven artırıcı adımlarla olur” dedi:

- 70 yıllık NATO müttefiki ve kritik bölgelerde istikrar aktörü olan Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek Batı'nın ve özellikle ABD'nin sorumluluğundadır. Sayın Kolbe'nin argümanını geliştirmek için Batı'nın yapması gereken, F-35 savaş uçaklarını ve Patriot bataryalarını ön koşulsuz Türkiye'ye teslim etmektir."

Altun ayrıca, Türkiye’nin Ukrayna’ya hava savunma yardımını öngören herhangi bir anlaşmanın olmadığını vurguladı.

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # F-35 # s-400 # nato # batı # savunma # rus # savaş # fahrettin altun # ismail demir # Hava Savunma Sistemi