Çin'den İslam dünyasına çağrı

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pakistan'ın ev sahipliği yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı’nın toplantısında konuştu. İslam dünyasına seslenen Bakan Wang Yi güvenlik ve istikrar için "İslam bilgeliğine dayalı çözüm" vurgusu yaptı. Wang Yi, "Çok kutuplu dünyada, İslam ülkeleriyle çalışmaya hazırız" dedi.

Pakistan'ın ev sahipliği yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı’nın toplantısına 60’tan fazla ülkenin dışişleri bakanları ve temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İslam dünyasına seslendi. Güvenlik ve istikrar için "İslam bilgeliğine dayalı çözüm" vurgusu yaptı.

Wang Yi, yaptığı konuşmada tarihin Çin'in İslam dünyasının samimi bir dostu ve ortağı olduğunu kanıtladığını ve kanıtlamaya devam edeceğini söyledi:

- Çok kutuplu bir dünyanın gelişmesini, uluslararası ilişkilerde demokrasiyi ve medeniyetlerin çeşitliliğini yükseltmek için İslam ülkeleriyle birlikte çalışmaya ve insanlık için ortak geleceğe sahip bir toplum inşa etmek için aralıksız çaba sarf etmeye hazırız.

Wang, Çin ile İslam dünyası arasındaki işbirliğinin farklı yönlerini dört başlıkta özetledi. “Dayanışma ve eşgüdüm ortaklığı kurmalıyız.” diyen Çin Dışişleri Bakanı, “Ülkelerimizin egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve kendi ulusal koşullarına uygun kalkınma yolunu desteklemeliyiz.” dedi.

Kalkınma ve yeniden canlanma alanında ortaklığına işaret eden Wang, Çin’in ve İslam dünyasının kalkınma stratejileri arasındaki sinerjiyi güçlendirmek için yüksek nitelikli Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Küresel Kalkınma İnisiyatifini “çifte motor” olarak değerlendirme önerisinde bulundu. Ayrıca Güney-Güney işbirliği eğilimine önderlik etme çağrısı yaptı.

Güvenlik ve istikrar ortaklığına da dikkat çeken Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, “Bölgemizde istikrar ve barışı yükseltmek için anahtarı elimizde tutan bizleriz.” ifadesini kullandı. Medeniyetler arasında karşılıklı öğrenmek üzere bir ortaklık kurulması gerektiğine işaret etti.

# çin # pakistan # Ulusal # İslam # Wang Yi # islam işbirliği teşkilatı