ABD'nin 'darbe meleği' Ankara'da

ABD Dışişleri Müsteşarı, nam- diğer "darbe meleği" Victoria Nuland Türkiye’de üst düzey temaslarda bulundu. ABD ile ilişkilerin düzeltilmesi için geldiği belirtilen Nuland’ın sicilinde Türkiye düşmanlığı öne çıkıyor. ABD'li Müsteşar ayrıca Ukrayna’daki Meydan darbesinin de kritik isimlerinden biri olarak biliniyor.

ABD’nin "darbe meleği" olarak tanınan ABD Dışişleri Müsteşarı Victoria Nuland Ankara’da üst düzey temaslarda bulundu.

Önce Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile bir heyet görüşmesi yapan Nuland, ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

Amerikan Dışişleri Müsteşarı’nın Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la yaptığı görüşmenin ardından “ Türkiye-ABD Stratejik Mekanizmasının hayata geçirilmesinden duyulan memnuniyet dile getirildi.

Ancak Victoria Nuland’ın geçmişi ve eylemleri oldukça dikkat çekici. Nuland, ABD'nin Irak işgali sırasında etkin bir rol oynadı. Bush’un başkanlığında 2005-2008 arası ABD’nin NATO Büyükelçisi olarak görev yaptı ve NATO’nun doğuya doğru genişlemesi için yoğun faaliyet yürüttü.

2011’de Dışişleri Sözcülüğü, 2013’ten 2017’ye kadar ise Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığı yaptı. Bu süre zarfında üstlendiği en önemli görev Ukrayna’daki 2014 Meydan darbesinin sözde başarıya ulaştırılması oldu.

Nuland, aynı zamanda ABD’nin dünyada renkli devrim ve darbeleri fonlamak için kurduğu Ulusal Demokrasi Vakfı’nın kurul üyesi. Nuland’ın eşi Robert Kagan ise ABD’nin tüm dünyada askeri müdahalelerle kurmayı planladığı Yeni Amerikan Yüzyılı Projesi’nin kurucu başkanı. Gölge CIA olarak adlandırılan Dış İlişkiler Konseyi’nin de kıdemlilerinden.

Ayrıca Nuland, ABD Kongresi’nde 21 Temmuz 2021’de düzenlenen ‘Türkiye Oturumu’nda Kıbrıs ve Karabağ Savaşı konusunda Türkiye karşıtı mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve KKTC yetkililerinin Kıbrıslı Türkler’in Maraş'ın bazı kısımlarını kontrol etmesine izin vermelerini kınadıklarını belirtmişti.

Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemini satın almasına ve konuşlandırmasına sert bir şekilde karşı çıktıklarını söyleyen Nuland, Rusya'dan yapılacak herhangi bir yeni büyük silah alımınına karşı da ek CAATSA yaptırımı tehdidi savurmuştu.

# abd # ankara # türkiye # rusya # amerika # Ukrayna # İbrahim Kalın # Mevlüt Çavuşoğlu # s-400 # büyükelçi # avrupa # nato # Ulusal # s400 # caatsa # Victoria Nuland