Taşkınlar için erken uyarı sistemi

Doğu Karadeniz'de yukarı havzalardan gelebilecek taşkınların erken tespiti amacıyla 90 derenin üzerine, "Radar sensörlü seviye gözlem istasyonu" kuruldu. Erken uyarı sistemi ile can ve mal kaybının önlenmesi hedefleniyor.

Doğu Karadeniz'de taşkınlara karşı erken uyarı sistemi kuruldu. 90 dere üzerinde yapım aşaması tamamlandı.

Devlet Su İşleri, Yomra Deresi üzerindeki köprüdeki "Radar sensörlü seviye gözlem istasyonu"nun bulunduğu bölgede inceleme yaptı.

Türkiye'nin en çok yağış alan ve taşkın potansiyeli en yüksek bölgesi olan Doğu Karadeniz’de yaşanabilecek taşkınları önlemek için sistem kuruldu.

DSİ 22. Bölge Müdürü Cengiz Han Kılıçaslan taşkınlarla mücadelede, yukarı havzadaki su seviyesinin yükselmesinin tespitinin hayati önem taşıdığını söyledi.

- Radar sensöründen su seviyesi tespiti yapılarak ilgili birimlerimize SMS yoluyla geliyor. Sistemin üzerindeki kamera ile görüntüler anlık olarak alınıyor ve riskli bir durum varsa yerleşim yerindeki yerel yöneticilere, vatandaşlara burada tehlike olduğu SMS yoluyla ve diğer duyuru sistemleriyle bildiriliyor.

Sistem, özellikle Doğu Karadeniz'in riskli olan 125 noktada kurulmaya başlandı. 90 istasyonda kurulum tamamlandı. Planlar doğrultusunda nisan ayı sonunda 125 istasyonun tamamlanması hedefleniyor.

Bölgede hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğine de dikkati çeken Kılıçaslan, vatandaşlara, ilgili kurumların uyarılarını dikkate almaları, en azından kar erimelerinin yoğunlaştığı, yağışların fazla olduğu dönemlerde dere yataklarından uzaklaşmaları uyarısında bulundu.

# türkiye # kar # doğu karadeniz # karadeniz # doğu # Devlet Su İşleri # taşkın # erken uyarı sistemi