Konut kampanyasında yeni gelişme: Bakanlık duyurdu

Orta gelirliye yönelik konut kampanyasının ayrıntıları belli oldu. "Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim" kampanyasında yüzde 10 peşinat, 15 yıla kadar vade ile 0,69’dan başlayan oranlarla kredi desteğinin sağlanacağı duyuruldu. Proje 16 Ocak itibariyle başlayacak.

Hükümetin orta gelirli vatandaşa yönelik başlattığı konut finansman projesinin ayrıntıları belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kampanyanın ayrıntılarını basın toplantısıyla duyurdu.

Peki kampanya şartları neler olacak?

Programdan yararlanacak kişilerin halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekiyor.

Kampanya kapsamında illerin 3 bölgeye ayrıldığı belirtildi. Bankalar tarafından sağlanacak finansman tutarı 1. bölgede yer alan İstanbul için en fazla 5 milyon lira, ikinci bölge olan Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla'da en çok 3 milyon lira ve 3. bölge olan diğer illerde 2 milyon lira olarak belirlendi.

1. BÖLGE
İSTANBUL
5 MİLYON TL

2. BÖLGE
ANKARA, İZMİR, BURSA, ANTALYA, MERSİN, MUĞLA
3 MİLYON TL

3. BÖLGE
DİĞER İLLER
2 MİLYON TL

Vatandaşlar 81 ilde bitmiş konutlardan, belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlardan ve bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projelerden faydalanabilecek.

Vatandaşlar projeden nasıl faydalanacak?

Konut üreticileri kriterlere uygun yapılan konut projelerini ilan edecek. konut almak isteyen bulduğu daireyle banka veya katılım bankalarına başvuracak. banka hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyecek, uygun olan projeler için kredi tahsis edecek.

Öte yandan fiyat artışına karşı denetleme komisyonu kurulacak. Komisyon, kampanya sürecinde fiyatların sabit kalması için teknik ve finansal denetim yapacak. Firmaların belirlediği fiyatları takip edecek. Temel kriter, ekspertiz raporları olacak.

Proje 16 Ocak itibariyle başlayacak.

# Yeni Evim Projesi # Murat Kurum