Tarımda planlı üretim dönemi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, 2023 yılında planlı tarım modeline geçileceğini kaydetti. Planlı tarım konusunda mevzuat çalışmasını hazırladıklarını ve bunu yıl içinde Meclis'e getireceklerini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Türkiye Yüzyılı Zirvesi ve Para Sohbetleri isimli programda yeni dönemin yol haritasını açıkladı. Kirişçi, 2023’de planlı tarım modeline geçilmesi için kanun teklifi hazırlandığını böyle duyurdu:

- Şu anda Meclisimizde olan bir mevzuat çalışmamız var. Gazi meclisimizin bu çalışmaya vereceği destekle tarımda bir planlı döneme geçmiş olacağız. Tarla, ahır, ağıl, kümes sahibinin kendi isteğine göre değil, bizim onların ne üretmesini istediğimizden hareketle bir planlı üretimin gereği olarak üretim yapmalarını sağlayacağız.

Vahit Kirişçi, planlama için ürünleri tasnif etmeleri gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

- Bizim için ürünler iki gruba ayrılır; stratejik olanlar, stratejik olmadığı halde üretilmesinde yarar görülenler. Dolayısıyla biz mutlak surette kendi üretimimizi buna göre planlamalıyız. İhtiyaçlarımız belli. Bunların stratejik olanları ve ne kadar olması gerektiği de belli.

Bakan Kirişçi, planlamanın bir diğer önemli ayağının sözleşmeli üretim modeli olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

- Sözleşmeli üretim alıcı ile satıcıyı bir araya getiriyor. Biz buna Et-Süt Kurumu aracılığıyla büyükbaş beside başladık. Hem et hem süt alım garantisi veriyoruz üreticiye. Fiyat değişecek olursa bunun değişimini üreticiye taahhüt eden bir üretim modelle yola devam ediyoruz. Bunu birçok ürün grubunda devreye alacağız.
# Tarım # vahit kirişçi