ABD'den Türkiye'ye tehdit: ''Rusya'ya yaptırımları delerse sonuçları olur'''

Ankara ile Moskova’nın Türkiye’yi doğal gazda merkez ülke yapma kararı Washington’ı rahatsız ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yaptırım Koordinatörü Büyükelçi James C. O'Brien, Türkiye’yi yaptırım uygulamak ile tehdit etti.

Türkiye ve Rusya’nın ABD merkezli tehditlere karşı ortak bir gelecek kurması Washington yönetimini rahatsız etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin teklifiyle Türkiye’nin enerji üssü yapılması kararı ABD’de endişe yarattı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yaptırım Koordinatörü Büyükelçi James C. O'Brien  Türkiye’nin Rusya yaptırımlarını deldiği taktirde ABD’nin yaptırımlarına maruz kalacağını açıkladı.

O'Brian, Washington’ın beklentilerinin AK Parti ve Türk iş çevrelerine açık ve net şekilde aktardıklarını söyledi. ABD’li üst düzey yönetici, Türk iş insanlarının büyük ölçüde Rusya yaptırımlarına uyduğunu belirtti. O'Brian, AK Parti iktidarına “çıkarlarımız gerektirdiği takdirde yaptırım uygularız” mesajını verdiklerini kaydetti.

Önümüzdeki aylarda Türkiye'den bazı beklentileri olduğunu aktaran O'Brian, "Yaptırımlara uyulduğunu görmek için hem Türk makamları hem özel sektörü ile çok yakın angajmanımızı sürdüreceğiz. Eğer yaptırımlara uyulmadığı tespit edilirse aksiyon alınacak” dedi.

ABD, Rus gazının Türkiye’de depolanarak Avrupa’ya taşınması girişimlerini de Rusya’nın kaynak arayışını katkı olarak görüyor. Türkiye’nin enerjide merkez ülke olmasından da endişe duyan Washington, gelişmeyi Rusya yaptırımlarının delinmesi olarak değerlendiriyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yaptırım Koordinatörü Büyükelçi James C. O'Brien, Rusya'nın kaynak arayışını yakından takip edeceklerini, yaptırımlarını bu girişimlere uyarlayacaklarına işaret etti. O'Brian, Türkiye'nin Rusya ile angajmanını sürdürme planlarında değişikliğe gitmek durumunda kalabileceklerini belirtti.

# rusya # abd # doğal gaz # ABD Dışişleri bakanlığı # yaptırım