Asya liderleri Lula'nın zaferini kutladı

Asya ülkelerinin liderleri, Brezilya’da devlet başkanlığı seçimini kazanan Lula da Silva’yı tebrik etti. Türkiye, Çin, Rusya, İran ve Filistin liderlerinin mesajlarında, çok kutuplu dünyada stratejik iş birliği vurgusu öne çıktı.

Latin Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya’da devlet başkanlığı seçimini 3. kez kazanan Luiz Inacio Lula da Silva’ya Latin Asya ülkelerinden tebrik mesajları geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, telefonla görüştüğü Lula da Silva'yı seçim zaferi dolayısıyla kutladı. Erdoğan, Brezilya ile stratejik ortaklık düzeyindeki ikili ilişkilerin yeni dönemde daha da gelişeceğine inandığını belirtti. Erdoğan ayrıca, G-20 üyesi iki büyük ülkenin iş birliğinin küresel meydan okumalarla mücadelede de istikamet belirleyici olduğunu ifade etti.

"YEPYENİ BİR DÜNYA KURULUYOR''

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de, seçim zaferi dolayısıyla Lula da Silva’yı tebrik etti. Perinçek tebrik mesajında, seçim sonuçlarının Latin Amerika’nın “ABD’nin arka bahçesi olmadığını” bir kez daha kanıtladığını ifade etti:

Bu başarı ABD’nin hegemonyacılık iddialarına en büyük cevaptır. Yepyeni bir dünya kuruluyor. ABD’nin dünyaya efendilik iddialarının ve tek kutuplu dünya düzeninin sonuna geldik. Asya’dan, Latin Amerika’dan ve Afrika’dan milli devletlerin bağımsızlığı ekseninde, insancıl, halkçı, kamucu, paylaşmacı, aydınlanmacı, özgürlükçü, demokratik, barışçı ve çağdaş bir uygarlık yükseliyor. Önümüzdeki süreçte Brezilya, tıpkı BRICS’in kuruluşunda olduğu gibi yeni dünyanın inşasında da öncü görevler alacaktır. Türkiye-Brezilya arasındaki dostluğu geliştirmek, iki ülkenin de başı dik yaşaması ve zenginlikleri paylaşması açısından kritik öneme sahiptir.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Lula da Silva’ya gönderdiği tebrik mesajında, Brezilya ile kapsamlı stratejik iş birliğini daha ileriye taşımak için birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Brezilya’yı ‘Rusya'nın Latin Amerika'daki en önemli ortağı’ olarak tanımlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, seçim sonuçlarının Lula da Silva'nın “yüksek siyasi itibarını bir kez daha teyit ettiğini” söyledi.

Lula da Silva'ya bir tebrik mesajı da İran'dan geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, “Brezilya ile iyi niyet ve karşılıklı saygıya dayanan ilişkilerin, daha da güçleneceğini ve derinleşeceğini umuyoruz.” dedi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı da “Zafer, halkın demokrasi zaferini yansıtmaktadır. Geleceğinin güvenli olması ve insanlığın geleceği için oy veren Brezilya halkını tebrik ediyoruz.” açıklaması yaptı. Bakanlık Ahmad al-Deek, Lula’nın başkanlığının Filistin davasına küresel desteği arttıracağını umduklarını belirtti.

# çin # brezilya # Çin Devlet Başkanı Şi Cinping # filistin # iran # Lula Da Silva # vatan partisi # Doğu Perinçek