Erdoğan'dan Macron'a Yunanistan uyarısı

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la basına kapalı görüşmelere gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı, oturum aralarında da ikili diplomasi trafiğini sürdürdü.

G20 Zirvesi için Endonezya'da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, görüşme trafiği yoğundu. Liderlerle ayaküstü sohbet etti, ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Resmi tören sonrası oturumların yapılacağı salonda Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile ayrı ayrı sohbet etti. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile de seçilmesinin ardından ilk kez görüştü.

Oturum araları ise ikili diplomasi trafiği başladı. İlk görüşmesi Suudi Arabistan Velihat Prensi Muhammed Bin Salman ile idi.

Hemen ardından planlı olmayan bir görüşme gerçekleştirdi Erdoğan. ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. İkilinin baş başa görüştü. Basına kapalı yapılan görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da yer aldı.

Erdoğan ve Biden görüşmesinde ticaret ve güvenlik konuları başta olmak üzere iki ülke ilişkileri ele alındı. Biden, İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısında yaşamını yitirenler için taziyelerini iletti. Tahıl koridorunda çabaları için teşekkür etti. İsveç’in NATO üyeliği sürecinde Türkiye’nin önemli bir aktör olduğunu söyledi.

Erdoğan'ın bir sonraki görüşmesi ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'laydı. Görüşme basına kapalı gerçekleştirildi.

Erdoğan, Macron'a tahıl koridoru mutabakatının devamı için Avrupa Birliğinin de üzerine düşeni yapması gerektiğini dile getirdi. Yunanistan'ın diyalog için dürüst, samimi olmadığı konusunda uyardı.

Erdoğan, Türkiye'nin de dahil olduğu Kıtalar arası gayri resmi istişare ve eş güdüm platformu MIKTA'nın G20 kapsamındaki toplantısına katıldı. Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya devlet başkanları birlikte aile fotoğrafı verdi.

Erdoğan'ın ikili görüşmelere ilişkin Endonezya dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalar yapması öngörülüyor.

# Emmanuel Macron # joe biden # Çin Devlet Başkanı Şi Cinping # G20 Zirvesi # tayyip erdoğan