Perinçek:''Türkiye Mısır ile deniz yetkili anlaşması imzalamalı''

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dünya Kupası açılış töreni için gittiği Katar’da Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüştü. Türkiye - Mısır normalleşme sürecinde devlet başkanları düzeyinde ilk temas oldu. Görüşmeyle ilgili Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'ten de açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüştü. 9 yıl sonra yapılan görüşme normalleşme sürecinde iki ülke devlet başkanlarının ilk teması olarak da kayıtlara geçti.

Katar'da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılışına katılan Erdoğan, Al Bayt Stadı'ndaki resepsiyonda bazı liderlerle ayaküstü görüştü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu kapsamda Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile de tokalaşarak ayaküstü sohbet etti.

Erdoğan – Sisi görüşmesi 3 Temmuz 2013’ten bu yana Türkiye ile Mısır arasındaki en üst düzey temas oldu. Ayaküstü yapılan görüşme ile ilgili ajanslara yansıyan 3 fotoğrafta Erdoğan ve Sisi’nin memnun olduğu görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar dönüşü Sisi ile sohbetini değerlendirdi. Üst düzey görüşmelerle Mısır ile ilişkileri iyi bir noktaya taşınmak istediklerini vurgulayan Erdoğan, “Olaya şöyle bakıyorum; Türkiye-Mısır arası, bir liderler buluşması değildir, Türk milleti ile Mısır halkının geçmişteki birlikteliği bizim için çok önemlidir. Yeniden niye olmasın, yeniden niye başlamasın? Bunların sinyalini verdik” dedi.

“İSTEĞİMİZ AKDENİZ’DE BARIŞI BİRLİKTE İKAME ETMEK” 

Cumhurbaşkanı Mısırı ile ilişkilerden beklentisini de açıkladı; Doğu Akdeniz’e işaret etti.

- Bizim tabii kendilerinden tek isteğimiz; bu görüşmelerle birlikte, bize karşı Akdeniz’de tavır içinde olanlara yönelik burada biz barışı ikame edelim, onunla beraber yolumuza inşallah devam edelim.

 Erdoğan-Sisi sohbeti Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e de soruldu. Perinçek, bu el sıkışmakta kalmamalı dedi, Mısır ile deniz yetki anlaşması yapılmasını önerdi:

- Görüşme olumlu ama bu el sıkışmada kalmamalı. Doğu Akdeniz’de ileri adımlar atılmalı. Türkiye Mısır ile deniz yetkili anlaşması imzalamalı.

 Türkiye ile Mısır arasındaki geçen sene başlayan normalleşme süreci Libya konusundaki anlaşmazlık nedeniyle yavaşlamıştı. Siyasi ve askeri uzmanlar Türkiye’nin Doğu Akdeniz’den ABD-İsrail eksenli tehditlerle karşı karşıya olduğu bir dönemde Mısır ile ilişkilerin önemine vurgu yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile temasının normalleşme sürecine ivme katacağı değerlendiriliyor.

# tayyip erdoğan # Sisi # mısır # Doğu Perinçek # vatan partisi # doğu akdeniz