Türkiye, komşularıyla normalleşmek için kritik adımlar atıyor.

Türkiye, Suriye ve Mısır ile normalleşme için adımlar atacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Beşer Esad’ın 2023 seçiminden önce görüşmesi bekleniyor. Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile tokalaşmasından sonra ise iki ülkenin dışişleri bakanlarının bakanlarının görüşmesi öngörülüyor.

Türkiye, komşularıyla normalleşme için kritik adımlar atıyor. Bölge için önemli aktörlerden olan Suriye ve Mısır ile ilişkilerin düzeltilmesi için karşılıklı diyalogun artacağı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu sözlerle kara harekâtının gündemde olduğu bir dönemde Suriye Devlet Başkanı Beşer Esad ile görüşebileceğinin sinyalini verdi. Uzun zamandır kamuoyunun merakla beklediği görüşme Hürriyet Gazetesi’nden Abdülkadir Selvi’nin yazısına göre 2023 seçimlerinden önce olabilir.

Erdoğan-Esad görüşmesi’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aracılığıyla olabileceği ifade ediliyor.

Hükümet kanadı, Suriye ile istihbarat düzeyinde görüşüldüğünü kaydederken Suriye ile doğrudan görüşüldüğü öne sürüldü. İran ya da Rusya üzerinden mesaj verildiği yönündeki haberlerin doğru olmadığı da konuşuluyor. Suriye ile görüşmelerin bir süredir istihbarat servislerinin üzerindeki noktalara kadar yükseldiği de söyleniyor.

Erdoğan-Esad görüşmesinden sonra Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşünün hızlanması bekleniyor.

Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile tokalaşması ise iki ülke arasındaki bariyerlerin kalkmasını sağladı. Edinilen bilgilere göre ayaküstü yapılan sohbette, iki lider ilişkileri kalıcı olarak geliştirme niyetini dile getirdi.

Bundan sonraki iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının heyetlerle birlikte resmi bir görüşme yapması öngörülüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri daha önce bazı uluslararası toplantılar kapsamında ikili görüşmeler yaptı. Ancak hiçbiri resmi görüşme değildi.

Bu adımdan sonra karşılıklı büyükelçilerin atanmasıyla tam normalleşmeye geçilmiş olacak. İki ülkenin tam normalleşmeyle birlikte daha önce üzerinde ayrıntılı çalışma yapılan, enerji anlaşmasını da imzalamak niyetinde olduğu öğrenildi. Yetkililer, deniz yetki alanları anlaşması imzalanması durumunda, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz kozunun zayıflayacağına dikkat çekiyor.

İki ülke arasında ticaretin artırılması ise diğer hedef olduğu belirtiliyor. Diplomatik kaynaklar, Türkiye ile Mısır arasındaki siyasi gerilimden iki ülke arasındaki ticaretin etkilenmediğini söylüyor. Bu ticaret hacmi tam normalleşmeyle birlikte daha da artacak.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# suriye # suriye türkiye ilişkileri # mısır türkiye ilişkileri # Sisi # beşer esad