Türkiye'de kurulan Rus şirketlerin sayısı katladı: Rus sermayesi Türkiye'ye yöneldi

ABD ve Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar, bu ülkenin talebini Türkiye'ye çevirdi. Normal yıllarda Türkiye'de açılan Rus şirket sayısı sıralamada ilk 10’da yer alırken, bu yıl ilk sırayı zorladı. Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’de 729 Rus şirketi açıldı.

TOBB Kurulan-Kapanan Şirket İstatistikleri’ne göre, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’de 86 bin 560 sermaye şirketi açıldı. Bunların 14 bin 90’ı yabancı sermayeli şirket oldu.

Kurulan yabancı sermayeli şirket sıralamasında, geçtiğimiz yıllarda Rusya ilk 10’da yer alırken, savaşın etkisiyle bu yıl ilk sırayı zorladı. 729 şirket açılışı ile Rusya ikinci sıraya yerleşti.

Rus sermayeli şirket sayısı 2021 yılında 177, 2020 yılında ise 115'di.

İlk sırada ise 874 şirket ile İran’ın yer aldı.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, yılbaşından bu yana kurulan 729 Rus sermayeli firmaların toplam sermayesinin 360 milyon TL, yabancı sermaye payının ise 320,5 milyon TL olduğu görüldü.

Sektörel dağılımlara bakıldığında en fazla açılış toptan ve perakende ticarette oldu. Yılbaşından bu yana Ruslar toptan ve perakende ticarette 410 firmayı faaliyete geçirdi.

İkinci sırada bilgi ve iletişim sektörü yer aldı. İlgili sektörde 73 Rus sermayeli şirket açıldı.

İmalat sektörü de Rus sermayesinin en fazla ilgi gösterdiği sektörlerden oldu. İmalatta 56 Rus sermayeli şirket açıldı.

Rus sermayeli şirket kuruluşları en fazla İstanbul ve Antalya'da yapıldı.

İstanbul’da 515, Antalya’da 148 Rus şirketi kuruldu. Bu şirketlerin toplam sermayesi ise 114,6 milyon TL olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan ulaştırma ve depolama faaliyetlerinde de 47 yeni Rus sermayeli şirketin kurulduğunu görülüyor.

# tobb # rusya