10 yıl sonra bir ilk: BAE'den Şam ziyareti

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı’nın Suriye ziyareti, Şam’da “Suudi Arabistan ile temasın kapısı araladı” şeklinde değerlendirildi. Birleşik Arap Emirlikleri, Şam ziyareti ile ilgili Suudi Arabistan’a bilgi verdi.

Birleşik Arap Emirlikleri ile Suriye arasındaki iş birliğini geliştirmeye yönelik karşılıklı ziyaretler, Şam'da Körfez ülkelerinde yeni temasların habercisi olarak yorumlandı. Abu Dabi yönetimi Suudi Arabistan olmak üzere Suriye ile Körfez ülkelerinin arasındaki buzları eritmek için çaba sarf ediyor.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid Al Nahyan Şam'a gitti. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Nahyan ve heyetini kabul etti. Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı, sıcak bir havada geçen Şam temasları ile ilgili Suudi mevkidaşına yazılı bir mesaj gönderdi. Mesajda, "iki kardeş ülke arasındaki ikili ilişkiler ve bu ilişkilerin çeşitli alanlarda nasıl geliştirilebileceğinin ele alınmasının yanı sıra ortak ilgi alanlarına ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu" ifadelerine yer verildi.

Abudabi ile ilişkilerinin gelişmesi Şam'da Suudi Arabistan ile olan buzların erimesine de katkı verdiği şeklinde değerlendirildi. Sputnik Arabic'e konuşan Suriyeli analist Dr. Osama Dannora, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Suriye ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkileri yakınlaştırmaya yönelik hamlelerin odluğuna dikkat çekti. 

"SURİYE- SUUDİ ARABİSTAN ORTAKLIĞI OLMAZSA OLMAZ"

Dannora, Suudi Arabistan ile Suriye arasında karşılıklı ziyaretlerin yapılmasına kesin gözüyle bakıldığına vurgu yaparak şunları belirtti:

- Arap ülkelerinin daha sık koordinasyonunu gerektiren birçok dosya var ve bunların bölge ülkelerinin ortak çabası dışında çözülemez. Bölgede Arap ülkelerinin uluslararası arenada yeniden ortak iradeyle hareket edebilmesi için olmazsa olmaz koşulu Suriye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normale dönmesidir. Uluslararası düzeyde Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın OPEC+ yolunda büyük adımlar atmasının önemli, bu adımlar Rusya ve Çin ile yeni ortaklıkların güçlendirilmesi önemli bir rol oynamaktadır.
# Birleşik Arap Emirlikleri # BAE # suriye