ABD'den füze açıklaması: Füzeyi Ukrayna ateşledi

Polonya’nın Ukrayna sınırına düşen füze panik yarattı. 2 kişinin öldüğü olayla ilgili Batı, Rusya’yı suçladı. Ancak ABD, “ilk bulgular, füzenin Rus füzesini engellemek için atılan bir 'Ukrayna füzesi' olduğunu işaret ediyor” açıklaması yaptı.

Nereden atıldığı henüz bilinmeyen bir füze, Polonya'nın Ukrayna sınırındaki bir köye düştü. Patlamada, 2 kişi hayatını kaybederken, Polonya'da askeri birliklerin savaşa hazır olma durumu arttırıldı.

Batılı ülkelerden, Rusya’yı suçlayan açıklamalar peş peşe geldi. Polonya medyası, füzenin Rus yapımı olduğunu iddia etti.

Rusya ise, Ukrayna-Polonya sınırındaki hedeflere yönelik herhangi bir operasyon yapılmadığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, "Füze parçalarının Rus füzeleriyle alakası yok. Rusya’ya yönelik suçlamalar, durumu tırmandırmak için kasıtlı bir provokasyondur.” denildi.

Batılı ülkelerin Rusya’yı hedef almasına karşın, ABD Savunma Bakanlığı füzenin Rusya’dan atıldığı bilgisini teyit etmedi. NATO liderleri ile olağanüstü toplanan ABD Başkanı Joe Biden, füzenin Rusya’dan atılmamış olabileceğini söyledi. Biden, NATO’nun bir adım atmadan önce durumu tam anlamıyla inceleyeceğini belirtti.

Associated Press'e konuşan ABD'li üst düzey yetkililer de ilk bulgulara göre, füzenin Ukrayna güçlerince bir Rus füzesini önlemek için ateşlendiğini duyurdu.

Öte yandan Polonya’daki gelişmeleri değerlendiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Rusya’nın ‘bizimle bu işin alakası yoktur’ demesi bizim için önemli” dedi.

# Rusya Belarus Polonya # Ukrayna # nato