Avrupa’da Noel ve yılbaşı grevlerin gölgesinde

Avrupa’da Noel ve yılbaşı grevlerin gölgesinde geçecek. Fransa’da demiryolu, İspanya’da havayolları, İngiltere’de sınır güvenlik personeli maaşlarına zam talebiyle greve çıkacak. Üç ülkenin en büyük sendikalarının başında olduğu grevler, 2023’ün ilk günlerinde de sürecek.

Grev dalgasının sardığı Avrupa yeni yıla da grevlerle giriyor. Hayat maliyeti karşısında eriyen maaşlarına zam isteyen işçiler birer birer iş bırakıyor. Avrupa’nın üç büyük merkezi Londra, Paris ve Madrid’de kitlesel grevlerin merkezi olacak.

Binlerce Fransız, Noel'de ailesiyle bir araya gelemeyecek. Çünkü Fransa'nın demir yolları şirketi SNCF grev kararı aldı. Tam da Noel arifesinde yapılan grev nedeniyle çok sayıda tren seferi iptal edildi. Tren kontrolörlerinin grev maliyeti yaklaşık 100 milyon avroyu bulacak.

İspanya'da ise ucuz tarifeli hava yollarından Ryanair , Vueling ve Air Nostrum'un  çalışanları, Noel ve yılbaşı döneminde grev yapacak. Noel öncesinde başlayan grevler yeni yılın ilk haftasında da devam edecek. Grev günlerinde ortalama 70 kadar uçuşun iptal edilmesi bekleniyor.

Ve İngiltere… Ülkenin hemen hemen tüm taşımacılık sektörü grevde. Şimdi de havalimanlarında görev yapan sınır güvenlik personeli, Noel döneminde 8 gün greve gidecek. İş bırakacak işçilerin çoğunluğunu pasaport kontrol personeli oluşturuyor. Bu nedenle Noel döneminde havalimanlarında uzun kuyrukların oluşabileceği öngörülüyor.

Sınır güvenlik çalışanlarının iş bırakma eylemi sırasında ordu personeli ve İçişleri Bakanlığı gönüllüleri sahada görevlendirilerek, yolcuların yaşayacağı aksamaların önüne geçilmesi planlanıyor.

# İspanya # grev # noel # yılbaşı # fransa