İran Meclisi'nden Mehsa Emini raporu

İran Meclis Araştırma Komisyonu, Mehsa Emini’nin ölümüyle ilgili raporunu tamamladı. Raporda, Mehsa Emini’nin polis merkezine nakledilmesi ve yerleştirilmesi sırasında herhangi bir saldırı olmadığı belirtildi. İrşad devriyesi uygulamasının yapısında da değişiklik önerildi.

22 yaşındaki Mehsa Emini’nin neden hayatını kaybettiğine dair Adli Tıp Kurumu’nun ardından, İran Meclis Araştırma Komisyonu da raporunu tamamladı.

Milletvekillerine sunulan raporda Mehsa Emini’nin polis merkezine nakledilmesi ve yerleştirilmesi sırasında herhangi bir saldırı olmadığı belirtildi. Emini yere yığıldıktan sonra tedavi için müdahale edildiği, ancak acil durum personelinin gelişindeki gecikmeye giriş kapısı önündeki kalabalığın neden olduğu ifade edildi. Ayrıca ilk yapılan müdahalenin etkisiz kaldığı bildirildi.

Zamanında polise haber verilmesinin düşman medyasının sahte anlatılarının kapsamını daraltacağı, kaydedildi. Olay netleşmeden önce alelacele açıklamalarda bulunan ve suiistimale zemin hazırlayanların tavırlarında değişikliğe gitmediği sürece yargılanması gerektiği raporda yer alan hususlardan oldu.

Raporda, asayiş polisinin kameralı üniforma giymesi ve devriye arabalarına kamera yerleştirilmesinin yasal bir zorunluluk olduğun altı çizildi.

İran basınına göre raporda, İrşad devriyesini uygulayan kurumların, devriyelerin yapısı, yöntemleri ile yürütme süreçlerini gözden geçirmesi ve değişikliğe gitmesi istendi.

Tesettür kuralının yasa ve kanunlarda kesin olarak tanımlanması gerektiği belirtilen rapora göre, muğlak kavramlar açığa kavuşturulmalı.

İran’da söz konusu raporun yanı sıra önemli bir gelişme de Evin Cezaevin’de yaşandı. Cumartesi gecesi cezaevinde yangın çıktı. Cezaevi kıyafetlerinin bulunduğu depo ve dikiş imalathanesinde çıkan yangın sonrası cezaevinde silah sesleri de duyuldu.

Tahran Valisi Muhsin Mansuri, hırsız ve mali hükümlülerin başlattığı kavgada yangın çıkartıldığını söyledi. 4 tutuklunun hayatını kaybettiği, 61’inin de yaralandığı olaylarla ilgili Tahran Savcısı Ali Salehi de bir açıklama yaptı. Olayın son dönemdeki protestolarla ilgisi olmadığını belirten Salehi, yangın ve çatışmanın yaşandığı yerin siyasi mahkumların bulunduğu koğuşlara da uzak olduğunu bildirdi.

Cezaevi yönetimi de yangın kontrol altına alındıktan sonra mahkûmların aileleriyle iletişim kurup durumları hakkında bilgi vermesini sağladı.

# iran # Mehsa Emini