Bakanı Kirişçi'den baraj açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Adana DSİ 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nde deprem bölgesindeki barajların durumuna ilişkin bilgi verdi. “Hiçbir tesisimizde baraj güvenliğini tehdit eden durum yok” sözlerini kullanan Kirişçi, barajların her gün kontrol edildiğini kaydetti.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Adana DSİ 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nde deprem bölgesindeki barajların durumuna ilişkin bilgi verdi. “Hiçbir tesisimizde baraj güvenliğini tehdit eden durum yok” sözlerini kullanan Kirişçi, barajların her gün kontrol edildiğini kaydetti:

- Bu süreçte vatandaşlarımıza salimen ulaşma mücadelesinin yanında dezenformasyonla mücadele etme durumu yaşadık. Deprem bölgesi ve yakın çevresinde 140 baraj ve gölet bulunmaktadır. Bunların 110’u baraj, 30’u gölettir. Hiçbir tesisimizde baraj güvenliğini tehdit eden durum yok. Özel sektör tarafından işletilmekte olan Hidroelektrik santrali ile herhangi bir sorunun olmadığının altını çizmek isterim. 
- Barajlarımız her gün kontrol edilmektedir. Barajların 132’sinde acil müdahaleyi gerektirecek bir durum rastlanmamıştır. 8 barajımız takip altındadır. Bunlardan Malatya Sultansuyu Barajı’nın suyunu boşalttık. Atatürk Barajı ve Yarseli Barajı ile ilgili iddiaların asılsız olduğunu yerinde yaptığımız incelemelerle paylaştık.
- Atatürk Barajını yerinde yine teknik ekibimizle inceledik. Çatlaklar olduğu var ama bu çatlaklar her zaman olan şey. Bu çatlakların sözünü ettiği gibi barajın tehlike doğuracağı noktasında asla değerlendirilmemesi gerektiğini duyurmak istiyorum.
- 33 vatandaşımız enkazdan sağ olarak çıkarılmıştır. Adana'da 378 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Adana'da yıkılan binalarda 350 personel arama kurtarma çalışmalarını sürdürmektedir. Tüm çabalarımız enkaz altındaki vatandaşlarımıza ulaşmaktır. 
- Hasarlı binalarda kalan 13 bin vatandaşımız konaklama tesislerimize yerleştirilmiştir. 4 bin çadır kurularak 22 bin vatandaşımızın buralarda barınması sağlanmıştır. Adana'da 35 bin vatandaşımızın güvenli bir şekilde barınmaları tesis edilmiştir. Elektrik, beslenme ihtiyaçları AFAD koordinasyonunda giderilmektedir.
- 1235 binanın hasarsız olduğunu bu vesile ile özellikle vurgulamak isterim. Az hasarlı ve hasarsız olan binaların sayısı 1700 civarındadır. Toplamda burada baktığımızda yıkık olan 17 tane ağır olan var, 79 tane orta hasarlı olan var ama 460 ve 1235 bunlar az hasarlı ve hasarsız olan binalardır.
- Adana'mızda bizim 11500 yurtla ilgili kapasitemiz var. İhtiyaç olduğunda onları da seferber edeceğiz.
# deprem # baraj # vahit kirişçi # adana