İnternette sahte diploma satışı

Kalpazanlar bir tık uzağımızda. Sahte diploma hazırlayan çeteye internetten kolayca ulaşılabiliyor. Aydınlık Gazetesi sahte diploma şebekesine ulaştı, kalpazanlarla pazarlık yaptı. Öğretmenlik için 10 bin TL, doktorluk için 30 bin TL istendi. Üstelik diplomada e-devlet onayı garantisi bile verildi.

Önce Tekirdağ’da “sahte diplomalı bir doktor” tespit edildi, ardından bir hastayı Van’dan İstanbul’a götüren ambulansın içinde “sahte doktor” yakalandı. Peş peşe yaşanan olaylar internette sahte diploma satan kalpazanları yeniden gündeme getirdi.

İnternette “sahte diploma” araması yapıldığında çok sayıda adres ve geniş ağa sahip dolandırıcılık şebekesine ulaşılıyor. Bu sitelerde YÖK, MEB ve e-Devlet onaylı sahte diploma satılıyor. Bütün işlemler yalnızca internet üzerinde yapılıyor.

Aydınlık Gazetesi’nden Alikan Uçar, diploma satan kalpazanlarla iletişim kurdu. Şebeke tıp fakültesi diplomasını 30 bin liraya YÖK ve e-Devlet onaylı olarak temin edebileceğini öne sürdü.

Şebeke 2016’dan bu yana güvenle diploma satışı yaptığını belirtiyor. Amaçlarını ise “başka ülke hayalleri olan veya sadece diplomasına yorulmadan kavuşmak isteyen kişilere yardım etmek” olarak pazarlıyor.

Kalpazanlığın sınırı yok. Parayı verene ilk, orta, lise, ön lisans, lisans ve yüksek lisans diploması çıkarılıyor. Fiyat tarifesi ise okulun derecesine ve bölümlere göre değişiklik gösteriyor.

İstediğiniz diplomayı seçtikten sonra WhatsApp sohbet hattına yönlendiriliyorsunuz. Sohbet ettiğiniz kişiye diplomasını talep ettiğiniz okul ve bölümü belirttikten sonra size fiyat veriliyor. Sahte hukuk fakültesi diploması için 60 bin, tıp fakültesi diploması için 30 bin TL, öğretmenlik diploması için 10 bin TL isteniyor.

Sahte hukuk fakültesi diploması için tıp fakültesinden iki katı ücret istenmesi, “avukatlık mesleğinin dolandırıcılık açısından daha kullanışlı” olması olarak değerlendiriliyor.

Diplomanın e-ticaretini yapana kalpazanlar, ilköğretim ve ortaokul için 2 bin, lise için 4 bin, ön lisans için 6 bin, lisans için 10 bin, yüksek lisans diploması için de 15 bin TL istiyor.

Aydınlık muhabiri dolandırıcılardan diploma örnekleri talep etti. Anında dekan isimleri ve imzaların olduğu diplomaların videoları gönderildi.

Bu kalpazanlık düzeni mağdurlarını doğruyor. Çok sayıda yurttaş parasını kaptırıyor, sahte bile olsa mezuniyet belgesini alamıyor. İnternet sitelerinin erişimi şikâyet ile engelleniyor ancak anında benzer isimlerle yedekte duran siteler devreye giriyor. Böylece kurulan sahte düzen aksamdan devam ediyor.

Kalpazanlar diplomanın e-devlet onaylı olacağı güvencesi de veriyor. Adınızı ve soyadınızı verdiğiniz andan dolandırıcılar kimlik bilgilerinin tamamına erişimi sağlıyor. Bu durum kimlik bilgilerinin de dolandırıcıların eline geçtiğini gösteriyor.

# üniversite diploması # Sahte diploma