Deprem uzmanları o duruma dikkat çekti: "Depremin bir suçu yok.."

Deprem sonrası bölgelerde arama- kurtarma çalışmaları ile birlikte incelemeler de sürüyor. Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'taki depremde sıvılaşmanın etkisini vurguladı.

Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'taki depremde zeminiyle birlikte yan yatan binayı inceledi.

Sözbilir, sıvılaşma tehlikesine dikkat çekti.

Sıvılaşma tehlikesi olan zeminlerin üzerine doğrudan bina yapılamayacağını vurgulayan Sözbilir, "Demek ki sıvılaşma tehlikesi ortadan kaldırılmadan bu binalar projelendirilip, inşa edilmiş. Yani depremin bir suçu yok. Suç bu tür yanlış işlerin altına imza atanlarda" ifadelerini kullandı.


Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan Gaziantep’in Nurdağı ilçesine bağlı Yeni Bademli ve Eski Bademli köylerinde inceleme yaptı.

Yeni Bademli ve Eski Bademli köyleri arasında bir fay zonunun üzerine yapılan konuttaki tahribatın boyutunu gösterdi. Fay yasasının çıkarılması için çağrı yaptı.


Peki bir binanın riski olup olmadığı nasıl tespit edilir?

# deprem # jeoloji