Türkiye Sanatçılar Birliği: " ‘Türkçe edebiyat’ milletleşmeye düşmanlığın göstergesi"

Türkiye Sanatçılar Birliği, Türk edebiyatı yerine “Türkçe edebiyat” ifadesinin kullanılmasına tepki gösterdi. Açıklamada, bu girişimin Türk kültürüne ve milletleşmeye düşmanlığın göstergesi olduğu belirtildi.

Bazı yayınevlerinin Türk Edebiyatı yerine “Türkçe Edebiyat” ifadesini kullanması, yazın dünyasında tepki çekiyor.

Zaman zaman gündeme gelen tartışma, son olarak yazar Kaan Eminoğlu’nun “Türkçe Edebiyat” veya “Yerli Edebiyat” ifadelerini kullanan yayınevlerini boykot etme çağrısıyla yeniden alevlendi. Konuyla ilgili Türkiye Sanatçılar Birliği’nden açıklama geldi.

 "TÜRKÇE EDEBİYAT İFADESİ MİLLET BİLİNCİNİ HEDEF ALIYOR"

Türkiye Sanatçılar Birliği, “Türkçe Edebiyat” ifadesinin kullanılmasının siyasi bir tavır olduğuna dikkati çekti. Atatürk’ün Türk Milleti tanımına da vurgu yapılan açıklamada, Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın Türk’süz anayasa açıklaması hatırlatılarak, bu siyasi tavrın hedefi açıklandı:

- Bazı dergi ve yayınevlerinin binlerce yıllık Türk edebiyatının ismini Türkçe edebiyat olarak değiştirme girişimine şahit olduk. Bu tutum, Türk sözcüğüne, Türk kültürüne düşmanlığın bir göstergesidir. Bilinmektedir ki edebiyat yalnızca yazılı eserlerin toplamı değildir. Edebiyat, milletlerin erdem birikimini, özgün yaşayış biçimlerini yansıtır. Aynı zamanda edebiyat, bütün kültürel öğeleri içinde barındırır. Bu sebeple de edebiyatlar onu yaratan milletlerinin ismiyle anılır. Türk edebiyatı da Türk milletinin eseridir.

 “EDEBİYATTA TÜRK DÜŞMANLIĞINA GEÇİT YOK"

Türkiye Sanatçılar Birliği, yayınevleri ve okurlara da Türk düşmanlığına karşı birlik çağrısı yaptı:

- Türkçe edebiyat ifadesini kullanan yayınevlerinin tavrı siyasi bir tavırdır. Bu siyasi tavır; emperyalizmle işbirliği yaparak milli devleti yıkmayı ve Cumhuriyet devrimlerini ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Türkiye’nin vatansever, cumhuriyetçi sanatçıları olarak Türk kültürüne ve Türk milletine karşı yapılan bu düşmanlığın her zaman karşısındayız! Okuyan, düşünen, fikir geliştiren insanlarımızdan ve yayınevlerimizden, kültür sanat ve edebiyatta, milletimizin her parçasının buluşma ve birleşme zeminini güçlendirmelerini diliyoruz.
# Türkiye Sanatçılar Birliği