Aslı Baykal istifasının gerekçesini açıkladı: ''CHP gayrimilli noktada''

CHP’den istifa eden Prof. Dr. Aslı Baykal, CHP’nin ciddi bir savrulma yaşadığını ve gayri milli bir noktaya geldiğini söyledi. Eski CHP genel başkanlarından Deniz Baykal'ın da kızı olan Aslı Baykal, Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme’ girişiminin CHP’nin ana unsurlarıyla ‘vedalaşma’ olduğunu ifade etti.

CHP'nin eski genel başkanlarından Deniz Baykal’ın kızı Prof. Dr. Aslı Baykal, geçtiğimiz ay CHP’den istifa ettiğini duyurmuştu. Düşünce Kuruluşu' MASA'ya konuk olan Baykal, istifa gerekçelerini anlattı.

"CHP GAYRİ MİLLÎ BİR POZİSYONA GELDİ"

Prof. Dr. Baykal'ın açıklamalarında CHP'ye yönelik sert eleştirileri dikkati çekti. CHP’nin ciddi bir savrulma yaşadığını ve gayrimilli bir noktaya geldiğini söyledi. Baykal, CHP'nin değişim kavrayışını 'tarihsel mirasın reddi, ideolojik boşluk ve cemaatlere yaranma' olarak tanımladı.

- Bu siyaset formu CHP’yi kimliksiz bir yapıya büründürmüş ve sığ politikaların mahkûmu haline getirmiştir. Bu savrulmadaki en can acıtıcı nokta ise, CHP’nin gayri millî bir pozisyona gelmesidir.

Atatürkçülerin CHP'de temsil zeminini yitirdiğini ve laikliği savunan bir parti olmaktan çıktığını belirten Prof. Dr. Baykal, CHP'nin 'ulus aşırı İslamcı görünümlü oluşumlara' alan açtığını söyledi.

 "CHP GAYRİ MİLLÎ BİR POZİSYONA GELDİ"

Aslı Baykal'ın altılı masaya yönelik eleştirileri de vardı. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın "Türkiye’nin Said-i Nursi modeline ihtiyacı var" sözlerinin ne iktidar partisi ne de Atatürkçüler tarafından 'hazmedilebilir' bir durum olmadığını ifade etti.

- Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasını başta CHP olmak üzere Millet İttifakı çatısında birleşen bir siyasi oluşumun taşıyamayacağı da aşikârdır. Atatürkçüler bu dönem itibariyle mücadele alanı olarak Millet İttifakı’nda hiçbir şekilde imkân bulamayacaklardır.

 "CHP GAYRİ MİLLÎ BİR POZİSYONA GELDİ"

 Baykal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme’ girişimine tepkisini de dile getirdi. Helalleşmenin ‘CHP’nin ana unsurlarıyla vedalaşma’ olduğunu ifade etti:

- Geçmişi yüzyıla dayanan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan CHP’nin temel siyaseti için özür dileyip bunu yok saymak hafızayı silmektir.

Türkiye’nin yeni bir siyasi partiye ihtiyaç duymadığını da ifade eden Prof. Dr. Aslı Baykal, CHP ve Millet İttifakı ile ortak değerleri paylaşmadığını ve istifasının temel sebebinin bu olduğunu söyledi.

# Deniz Baykal # chp