İyi Parti'nin ABD ile 13 maddelik uzlaşısı sır gibi: Dar bir ekip biliyor

İyi Parti, CHP'nin tartışmalı ABD ziyaretinin hemen ardından soluğu Washigton'da aldı. İyi Parti heyetinin başkanı Genel Başkan yardımcısı Kamil Erozan temaslara ilişkin açıklamalarında ABD'li yetkililerle görüştükleri 13 maddelik bir bildiriye işaret etti.

CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu'nun ziyaretinin hemen ardından ABD'nin yolunu tutan İyi parti heyeti ABD'li yetkililerle görüştükleri 13 maddelik bir bildiriye işaret etmişti.

13 maddeni tamamının hangi konuları içerdiği ve başlıklara ilişkin ABD'li yetkililerle nasıl bir sonuca ulaştıklarına ilişkin bilgi, üzerinden yaklaşık iki hafta geçmesine rağmen kamuoyu ile paylaşılmadı.

ABD'li yetkililerin bildiği ancak İyi partili yönetici ve milletvekillerinin bilgisinin olmadığı 13 maddenin detaylarından Genel başkan Meral Akşener ve parti yönetimindeki dar bir ekibin haberdar olduğu ortaya çıktı.

Ulusal Kanal'ın mecliste İyi parti kulislerinden edindiği bilgilere göre 13 madde hakkında milletvekilleri ve parti yöneticilerinin de bilgisi bulunmuyor.

ABD’li devlet yetkilileriyle görüşme yapan İyi Parti Uluslararası Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Erozan 13 başlığın ‘Türkiye ile ABD arasındaki sorunlar’ olduğunu söylemiş. Türkiye ile ABD arasındaki sorunlardan ABD'yi sorumlu tutmaması dikkat çekmişti.

Erozan’ın işaret ettiği 13 maddelik bildiri, 2003 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile yaptığı “2 sayfa 9” maddelik gizli anlaşmayı akıllara getirdi.

Söz konusu anlaşma, PKK’ya askeri operasyonların durdurulması, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin asker ve silah gücünün daraltılması, güneydoğu'daki belediyelere özerklik verilmesi ve federasyona geçiş gibi, Türkiye’nin güvenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit eden bir dizi taahhüt yer alıyordu.

# İyi Parti # abd