Kılıçdaroğlu'nun yeni gözdesi: Hacer Foggo

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD’de temaslarını sürdürüyor. Kılıçdaroğlu'nun heyetinde yer alanlardan Hacer Foggo’nun başında bulunduğu Açık Alan Derneği ve kurucusu olduğu Derin Yoksulluk Ağı, ABD'den fonlanıyor.

ABD’den sık sık destek talep eden CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD ziyaretini sürdürüyor.

Kılıçdaroğlu’na eşlik eden heyette bulunan CHP Genel Başkan Başdanışmanı Hacer Foggo, CHP’lilerin çok tanıdığı bir isim değil. Foggo, Kılıçdaroğlu’nun Et ve Süt Kurumu önündeki açıklamasına da katılmıştı.

CHP’de uzun yıllar görev yapmış üst düzey bir yönetici Hacer Foggo’nun Amerikalılarla arasının çok iyi olduğunu belirtti. CHP’li kaynak, CHP’den de aday olan ancak kazanacak sıraya konmayan Foggo’nun son dönemde birden öne çıktığını kaydetti. Foggo’nun “Kılıçdaroğlu’nun yeni gözdesi” olduğunu belirten CHP’li kaynak, bazı CHP’lilerin Amerika kontenjanından olduğunu söylediğini aktardı.

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi üyesi Hacer Foggo'nun derneğinin, Amerikan Turkish Philanthropy Funds Vakfı tarafından fonlandığı ortaya çıktı. Foggo'nun kurucu üyesi olduğu Açık Alan Derneği’nin resmi internet sitesinde, derneğin TPF ile bağlantılı olduğu vurgulanıyor.

Açık Alan Derneği'nin sitesinde yer alan bir başka kuruluş ise Amerikan istihbaratının yan örgütlerinden Ulusal Demokrasi Enstitüsü. Enstitü, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı ve ABD Dışişleri Bakanlığı’yla ortak çalışmalar yürütüyor. Yöneticileri arasında eski ABD dışişleri bakanları ve yöneticileri bulunan enstitüye Sorosçu Açık Toplum Vakfı’nın da destek verdiği belirtiliyor.

ABD’de ilk önce Boston’a giden Kılıçdaroğlu, üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, yemekte de bilim insanlarıyla buluştu. Daron Acemoğlu, Canan Dağdeviren, Zeynep Ton, Dani Rodrik, Asu Özdağlar, Pınar Doğan, Mehmet Toner, Gökhan Hotamışlıgil ve Bilge Yıldız, Kılıçdaroğlu ile yemek yedi.

Yemeğe katılan isimlerden ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nun ekonomide liberal programı ve çözüm sürecini savunduğu biliniyor. Acemoğlu, 2014’te yaptığı açıklamada “Çözüm sürecinin bitmesi politik sistem ve ekonomi için felaket olur” ifadelerini kullanmıştı.

# chp # kemal kılıçdaroğlu # abd # açık toplum vakfı