Mecliste cemevi teklifi görüşmelerinde ''eşit yurttaşlık'' tartışması

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda cemevlerine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi görüşmelerinde HDP'liler “Eşit yurttaşlık” tartışması başlattı. AK Partililer de , HDP’lilere “Bölücülük yapıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

Cemevlerine ilişkin düzenlemelere ilişkin kanun teklifi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başladı.

Teklifle cemevlerinin elektrik ve su giderleri, belediyeler tarafından karşılanacak. Aydınlatma giderleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanacak. Cemevleri için imar yeri ayrılacak.

Teklifin görüşmelerine başlandığı anda HDP’liler, “Cem ibadetimiz cemevleri ibadethanemizde” yazılı pankartları açtı. Usulle ilgili söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Türkiye’de eşit yurttaşlık olmadığını iddia etti.

HDP’li Paylan’a tepki gösteren AK Partili milletvekilleri “Bölücülük yapıyorsunuz” karşılığını verdi. HDP’lilere seslenen AK Partililer, “Aleviliği ayrı bir din olarak görme niyetindesiniz, Alevilik ayrı din değil” ifadelerini de kullandı.

Öte yandan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda vergi usul kanun teklifindeki liman düzenlemesi de gündeme geldi. Teklife ilişkin sunun yapan Ak Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, limanlarla ilgili düzenlemenin çıkarıldığını söyledi

Böylelikle liman sözleşmelerinin 49 yıla uzatılmasından vazgeçildi. Bu düzenleme daha önceden Anayasa Mahkemesi’nden dönmüştü.

Teklifle Fiyat İstikrarı Komitesi de yeniden kurulacak. CHP’nin başvurusu üzerine AYM, komiteyi kuran Cumhurbaşkanlığı kararnamesini iptal etmişti. Komitenin kanuni bir değişiklikle kurulabileceği kaydedilmişti.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu # Kültür ve Turizm Bakanlığı # hdp