Avrasya mı Atlantik mi kazanacak ?

Fransa, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 24 Nisan’da yapılacak. Fransa halkı, Avrasya ile Atlantik arasında tercih için sandığa gidecek. ABD ve Avrupa Birliği Emmanuel Macron’un yanında saf tutarken, tam bağımsızlık yanlısı Marine Le Pen’in yükselişi Batı’da endişeyle izleniyor…

Fransa’da halk, cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turu için için sandığa gidecek. Tarihi seçimde mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Atlantik sistemine demir atmasını, Ulusal Birlik Partisi Lideri Marine Le Pen ise Avrasya’ya kaymasını temsil ediyor.

Son anketlerde Le Pen ile Macron arasındaki makas giderek kapanırken, Marine Le Pen’in yükselişi Batı medyasında endişeyle izleniyor.

Amerikan Foreign Affairs Dergisi’nde 18 Nisan’da yayınlanan analizde Fransa’daki seçimler , “bu kadar başa baş olmamalıydı.” başlığıyla yorumlandı. Le Pen, “aşırı sağcı” olarak yaftalanırken, “düzen karşıtı işçi sınıfından” oy topladığı savunuldu. Yazıda Macron’un da tekrar cumhurbaşkanı olabilmek için “Le Pen’i yeniden şeytanlaştırması gerektiği” öğüdü verildi.

New York Times gazetesi ise, Le Pen’in yükselişini, “ ABD, Fransa seçimlerinden olası bir şok dalgasına hazırlanıyor.” başlığıyla sayfalarına taşıdı. Makalede, “ABD’li yetkililer Fransa’daki seçimleri diken üstünde izliyor. Sonuçların, Biden’ın Avrupa’yla ilişkilerini altüst edebileceğinin ve Batı demokrasisinde tehlikeli çatlaklar yaratabileceğinin farkında.” İfadeleri kullanıldı. Macron’un “ABD ve Biden’ın çok yakın ve güvendiği bir müttefiki” olduğu vurgusuna yer verildi.

New York Times’ta yayımlanan bir başka yazıda ise, Le Pen’in kıl payı farkla ilk turu kazandığı Burgundy Franche-Comté eyaletinde halkla yapılan bir ankete yer verildi.. “Macron cumhurbaşkanlığını sürdürse bile Le Pen çoktan kazandı.” tespiti yapıldı.
Wall Street Journal’da çıkan bir yazıda da Le Pen ,“serbest ticarete ve Avrupa Birliği’ne genel olarak düşman” diye takdim edildi ve finansal varlıklara vergi istediğinin altı çizildi.

İngiliz Financial Times dergisinde ise, Macron’un “zenginlerin imajının” daha da pekiştiği görüşü yer aldı... Seçimin ilk turu da bunu doğruluyor. Macron, 3 bin 500 avro ve üstü kazananlardan en fazla oyu alırken bin avrodan az kazananlardan en çok oyu Le Pen aldı.

ABD merkezli Foreign Policy'de de Le Pen seçildiği takdirde Fransa cumhurbaşkanlığının, Avrupa Birliği’nden ziyade Rusya’ya yakın olan birine” geçeceği ifade edildi. Le Pen için “özgürlüğümüze ve demokrasimize saldıranlarla saf tutan aşırı sağ aday” nitelemesi yapıldı.

Dış politikada NATO ve Avrupa Birliği karşıtı programı ile dikkat çeken Le Pen, uluslararası ilişkilerde “çok kutuplu dünyaya inandığını” belirtiyor. “NATO adı altında Avrupa topraklarında uygulanan Amerikan himayesine boyun eğmeye karşı olduğunu" sık sık vurguluyor. Türkiye ve Rusya’yla iyi ilişkiler kurmayı savunuyor. Müslüman ülkeler olan Filistin, Senegal ve Suriye’yi destekliyor.

# abd # türkiye # rusya # suriye # cumhurbaşkanı # fransa # seçim # nato # avrupa birliği # Macron # batı # Ulusal # Avrasya # Partisi # Le Pen # Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü