Rus gazına bağımlı ülkeler alarma geçti

Rusya'nın Avrupa'ya Ruble yaptırımı sonrası, Rus gazına bağımlı ülkeler alarma geçti. İtalyan enerji devi Eni, Rus doğal gazını ruble cinsinden ödemek için Gazprombank'ta ruble hesabı açmaya hazırlanıyor. Öte yandan Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, ülke için Rus gazının alternatifi olmadığını söyledi. Piyasadan yakıt almanın çok daha pahalıya mal olacağını ekledi.

Rusya'nın, Bulgaristan ve Polonya'ya rubleyle ödeme yapmadıkları için doğal gaz sevkiyatını durdurması sonrası, Rus gazına bağımlı ülkeler alarma geçti.

İtalyan enerji devi Eni, Rus doğal gazını ruble cinsinden ödemek için Gazprombank'ta ruble hesabı açmaya hazırlanıyor.

Öte yandan Moldova'dan da dikkat çeken bir açıklama geldi. Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, ülke için Rus gazının alternatifi olmadığını söyledi. Piyasadan yakıt almanın çok daha pahalıya mal olacağını ekledi.

Jurnal TV’ye konuşan Sandu, "Alternatifin olmadığı koşullarda gazı reddedemeyiz. Ayrıca elektrik de gaza bağlı, burada da alternatif yok çünkü pratikte Romanya'ya bağlı değiliz. Çok zor bir durumdayız” dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Gazprom'un bazı AB üyesi ülkelere doğal gaz akışını kesmesinin ardından açıklamada yaptı.

Gazprom'un tek taraflı olarak Avrupa'daki müşterilere gaz tedarikini durdurduğunu söyleyen Von der Leyen, bunun "haksız ve kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

# rusya # açıklama # avrupa # bulgaristan # italya # rus # Polonya # gaz # doğal gaz # doğalgaz # ruble # gazprom # enerj