İslam dışı Alevilik kışkırtmasına Alevi önderlerden tepki

Almanya ve Avusturya'nın "İslam dışı Alevilik" projesine karşı tepkiler sürüyor. Projeye Toroslar Cemevi Başkanı, Tahtacılar Derneği Genel Başkanı ve Abdallar Derneği Genel Başkanı da karşı çıktı. Yapılan açıklamada "Anadolu Alevilerini emperyalist projelerin içine sokmaya güçleri yetmeyecektir" ifadeleri kullanıldı.

Alevi kurumlarının Avusturya Devleti’ne ve Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu’na tepkisi büyüyor.

Avrupa’da Alevileri Türk milletinden koparmak için devreye sokulan "İslâm dışı Alevilik" projesine Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nden sonra Avusturya da katıldı. Avusturya Devleti, Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun talebiyle Aleviliği İslâmiyet’in dışında ayrı bir inanç olarak tanıdı.

Toroslar Cemevi Başkanı Hüseyin Değerli, Tahtacılar Derneği Genel Başkanı Sami Akgün ve Abdallar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Durukalp Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun çalışmasını "5. kol faaliyeti" olarak değerlendirdi.


Akdeniz ve Ege’nin ormanlık bölgelerinde yaşayan Türkmenlerin, Tahtacılar olarak bilinen Alevilerin Genel Başkanı Sami Akgün de Aleviliği İslam’ın dışında olmadığını belirtti.


Ankara, Kırşehir, Çankırı, Kırıkkale, Yozgat gibi İç Anadolu’daki gezici aşıkların birliği Abdallar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Durukalp da bu görüşleri kabul etmeyeceklerini vurguladı.

# ankara # almanya # türk # ege # avrupa # akdeniz # avusturya # Alevilik # İslam # Abdallar Derneği