Biden'dan dikkat çeken F-16 adımı

ABD'de Biden yönetiminin, Kongre'den Türkiye'ye F-16 satışını onaylamasını istediği bildirildi. Wall Street Journal Gazetesinin haberine göre, Biden bu adımla, Türkiye'ye 40 yeni F-16 satışını içeren ayrı bir teklif için Kongre'deki desteği ölçmeyi amaçlıyor.

Amerikan The Wall Street Journal Gazetesi, Biden yönetiminin, Türkiye ile yeni silah anlaşması için Kongre'den onay istediğini duyurdu.

400 milyon dolar değerindeki söz konusu anlaşma, Türkiye’nin F-16 filosunun modernizasyonu için gelişmiş silah ve teçhizatların satışını öngörüyor.

ABD'li yetkililere dayandırılan haberde, Biden’ın bu adımla, Türkiye'ye 40 yeni F-16 satışını içeren ayrı bir teklif için, Kongre'deki desteği ölçmeyi amaçladığı belirtildi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığından Wall Street Journal'a yapılan açıklamada ise, teklif resmiyet kazanıncaya kadar bu konuda bir yorum yapılmayacağı ifade edildi.

Türkiye'nin, ABD’den F-16 Blok 70 savaş uçağı talebi bulunuyor. Talep, 40 adet yeni savaş uçağı ile eldeki F-16'ların modernizasyonu için 80 adet kit tedarikini içeriyor. Wall Street Journal'a, eğer 400 milyon dolarlık silah alım paketi Kongre'de onaylanırsa, bu F-16 savaş uçaklarının satışına izin verilmesine de zemin hazırlayabilir.

Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasının ardından ABD tarafından F-35 projesinden çıkarılmıştı. ABD yaptırımları sonrası Türkiye, savunma alanında yerli ve milli milli projelere ağırlık verirken, eldeki uçakların modernize edilmesi de gündeme geldi. Bu kapsamda Ankara, Ekim ayında, 40 adet F-16 savaş uçağı ve eldekilerin modernizasyonu için Washington'a teklif mektubu göndermişti.

ABD'de bazı kongre üyeleri, Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a bir kaç kez mektup yazarak Türkiye'nin F-16 talebinin reddedilmesini istemişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, mart ayı sonunda yaptığı açıklamada, ABD ile F-16 görüşmelerinde olumlu yaklaşımlar olduğunu söylemişti.

# abd # ankara # türkiye # rusya # erdoğan # silah # cumhurbaşkanı # f-16 # s-400 # uçak # Biden # savaş # antlaşma # mart # teçhizat