"Cinsiyete dayalı ücret açığı yüzde 15,6"

Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Kadın İstihdamı Alt Komisyonu toplandı. Toplantıda Uluslararası Çalışma Örgütü dinlendi. ILO (İLO) kıdemli program görevlisi Ebru Özberk Anlı, Türkiye'de cinsiyete dayalı ücret açığının yüzde 15,6 olduğunu açıkladı.

Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Kadın İstihdamı Alt Komisyonu toplandı.

Ak Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek başkanlığında yapılan toplantıda Uluslararası Çalışma Örgütü dinlendi. ILO (İLO) kıdemli program görevlisi Ebru Özberk Anlı, Türkiye'de kayıt dışılığın çok yüksek olduğunu söyleyerek şunları belirtti:
'CİNSİYETE DAYALI ÜCRET AÇIĞI VAR'
"Kadınlar iş gücünde 19, erkekler ise 39 yıl kalıyor. Arada 20 yıllık bir açık var. Zamana bağlı ciddi bir istihdam kaybı var. Özellikle Türkiye'de kadınlar düzensiz, kayıt dışı, geçici, düşük ücretli işlerde çalışıyorlar. Biz 2019'da başladık, 2020'de tamamlandı. TÜİK ile iş birliği içerisinde cinsiyete dayalı ücret açığının hesaplanması konusunda bir çalışma gerçekleştirdik. Türkiye'de cinsiyete dayalı ücret açığının yüzde 15,6 olduğunu bulduk. Bu çok ciddi bir ücret açığı."

Anlı, Türkiye'de annelik ücret farkının hesaplanması konusunda çalışma yaptıklarını da aktardı.


Özel sektörde kamuya göre ücret açığının daha fazla olduğunu belirten Anlı, hesaplamalarda Türkiye'deki tüm çalışanların dikkate alındığını vurguladı.

# türkiye # erdoğan # ak parti # meclis # istihdam # tuik # kadın # iş gücü # kayıt dışı # fırsat eşitliği # annelik # cinsiyet