NATO'ya "veto" diyemediler

Hükümetin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine veto mesajı vermesi, CHP, İyi Parti ve HDP'yi rahatsız etti. CHP, “Ne olursa olsun NATO üyeliğinin tartışmaya açılmaması gerektiğini” savundu. İyi Parti hükümetin tavrını poker ile yorumlarken, HDP ise PKK'ya gösterilen tepkinin kürtlere düşmanlık olduğunu öne sürdü.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın “ Terör örgütlerinin misafirhanesi” gibi olduğunu belirterek " NATO üyeliklerine evet demeyiz" açıklaması yaptı. İsveç ve Finlandiya'ya veto mesajı CHP, İyi Parti ve HDP'yi rahatsız etti.

Aydınlık gazetesi İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin hükümetin “ PKK ve YPG’yi terör örgütü olarak görmüyorlar” eleştirisini CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir’e sordu. CHP’li Özdemir, “Ne olursa olsun NATO üyeliğinin tartışmaya açılmaması gerektiğini” savundu. Özdemir, şunları söyledi:
NATO ÜYELİĞİNİ TARTIŞMALI HALE GETİRMEYELİM
- Ne olursa olsun ülkemizin AB kurumlarında NATO üyeliğinde temel stratejimiz olarak ülkemizi tartışmalı bir noktaya getirmemeliyiz. Bu iktidarı da aşan ciddi ülkenin güvenliği ve kazanımları açısından ciddi kararlardır. Aceleyle hızlıca kişisel kararlar verilmemeli. Tutarlı açıklamalar yapılmalı. Ülkemizin itibarı ve güvenliği temel öncelik olmalıdır.

Meclis’te basın toplantısı yapan HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç da aynı soruya yanıt verdi. Türkiye’nin Kürtlere düşmanlık yaptığını savunan Oluç, hükümetin değerlendirmeleri için “İçler açısı” ifadesini kullandı. Oluç, şöyle konuştu:

- Bu iktidar nerede dünyada bir Kürt varsa orada düşmanlık yapmayı görev edinmiş vaziyette. İsveç, Finlandiya… Kürtlere düşmanlık etmek üzere kurgulanmış bir anlayış var. NATO üyeliği meselesini bile Kürtler üzerinden tartışan bir iktidarın durumu, içleri acıtıyor. Bu ülkede 15 milyondan fazla Kürt var bunun üzerini örtemezler.

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Kamil Erozan ise sosyal medyadan görüşlerini paylaştı. İktidarın politikalarını “pokerde kartlar açıkken blöf yapmak” olarak tanımladı.

- Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda iktidarın izlediği politika pokerde kartlarınız açıkken blöf yapmaya benziyor... Bunun da ötesinde hangi ülke NATO üyesi olabilmek için PKK'ya destek olmayacağım der..? Diğer ifadeyle geçmişte PKK'ya destek olduğunu kabul eder..? Kaldı ki NATO ve ABD Türkiye'nin bu iki ülkenin NATO'ya katılmasını engellemeyeceğinden emin olduklarını daha şimdiden açıklamış durumdalar.

# istanbul # chp # abd # türkiye # fetö # pkk # hdp # İyi Parti # terör # nato # ülke