Mariupol'de Nazilerin son kalesi yıkıldı

Rusya’nın denetimindeki Mariupol’de, Ukrayna güçlerinin son direniş kalesi de yıkıldı. Rusya, Ukraynalı neonazi azak taburu militanları ve yabancı paralı askerlerin bulunduğu Azovstal çelik fabrikasının tamamen boşaltıldığını açıkladı. 2 bin 500’e yakın neo-nazi militan Rus ordusuna teslim olurken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’ya esir takası çağrısı yaptı.

Rusya, Mariupol'de haftalardır kuşatma altında tutulan Azovstal Çelik Fabrikasının tamamen boşaltıldığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, fabrikadaki Ukrayna güçlerinin 531 kişilik son grubunun da teslim alındığını duyurdu. 16 Mayıs'tan bu yana fabrikadan toplam 2 bin 439 Ukraynalı neonazi unsurun teslim olduğu belirtildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, operasyonun tamamlandığı, fabrika sahasının ve Mariupol şehrinin Ukrayna güçlerinden tamamen kurtarıldığını Devlet Başkanı Vladimir Putin'e iletti.

Mariupol belediye başkanı Konstantin İvaşçenko da Mariupol'de toplu taşıma ve benzin istasyonlarının çalıştığını, şehrin günlük yaşama dönmeye başladığını bildirdi.

Batı medyasında masumlaştırılmaya çalışılan neonazi Azak Taburu’nun gerçek niteliği, Azovstal’dan çıkan askerlerle birlikte bir kez daha görüldü. Rusya’ya teslim olan 2 bin 500’e yakın neonazi unsurun faşist dövmeleri dünyaya sergilendi.

Askerlerin vücutlarının tamamında Nazi gamalı haçı, Nazi kara güneşi, Hitler ve Stepan Bandera portreleri, ırkçı ve faşist sözler gibi dövmelerin olduğu görülüyor. Rus basını tarafından servis edilen videolarda birkaç kişi değil, Azak Taburu’na bağlı çok sayıda neonazi militanın görüntüsü yer alıyor.

Donetsk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Denis Puşilin, Azovstal’da ele geçirilen askeri unsurlar arasında yabancı ülke vatandaşlarının da bulunduğunu söyledi. Aydınlık Gazetesinin ulaştığı kaynaklar, 50 Fransız subayının yanı sıra, ABD, İngiltere, Kanada gibi NATO üyesi ülkelerin uzmanlarının da Azovstal’da mahsur bulunduğunu aktarmıştı.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'ya esir takası çağrısı yaptı. Zelenskiy, Azovstal'da esir alınan Ukrayna askerlerini, yakalanan Rus askerleri ile takasa hazır olduklarını söyledi.

# abd # rusya # Ukrayna # nato # savunma # Toplu Taşıma # son # askeri # ülke # Mayıs # Zelenski # neonazi # azak taburu # mariupol # azovstal