Avrupa Parlamentosu Türkiye-Rusya ilişkilerini hedef aldı

Avrupa Parlamentosu gelişen Türkiye-Rusya ilişkilerini hedef aldı. 2022 Türkiye raporu tartışmalarında Türkiye'nin Rusya konusundaki tutumunu netleştirmesini istedi.

Avrupa Parlamentosu'nun 2022 Türkiye raporu Strasbourg'da düzenlenen genel kurulda tartışıldı. Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor , Türkiye - Rusya ilişkilerini hedef aldı. Rus sermayesine Türk sahillerinde yatırım hakkı tanındığını belirten Sanchez Amor, “Türkiye ile Rusya arasındaki uçuş sayısı kat kat artıyor, binlerce Rus vatandaşına kredi kartı veriliyor" dedi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini "sorumsuzca veto" ettiğini söyledi. Sanchez Amor, Türkiye'nin "bu iki ülkeyle değil demokrasiyle sorunu olduğunu" savundu.

Avrupa Komisyonu'nun genişleme sürecinden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi ise "Türkiye'nin AB'den uzaklaşmaya devam ettiğini” vurguladı. AİHM’in Osman Kavala kararına uyulmamasını “tedirgin edici” olduğunu ifade eden Macar üye, Ankara ile asıl sorunun Kıbrıs olduğunu vurguladı.

Avrupa Parlamentosu raporunda Ukrayna'nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteği için Ankara'ya teşekkür ediliyor. Ancak Ankara'dan Rusya, Rus yöneticiler ve Rus oligarkları hedef alan yaptırımlarla ilgili tutumunu gözden geçirmesi ve Rus sermaye ve yatırımları için "sığınak olmaktan kaçınması" isteniyor. Raporda Türkiye ve AB'nin Kafkasya, Suriye, Irak ve Libya politikalarının "çeliştiği" not ediliyor. Ankara'nın Suriye ve Irak topraklarındaki askeri operasyonları kınanıyor.

# ankara # türkiye # rusya # Avrupa Parlamentosu # Ukrayna # suriye # isveç # türk # avrupa # nato # ab # finlandiya